Преговорите за мир в Йемен приключиха, но преговарящите страни не постигнаха споразумение

  • 20 декември 2015 16:39

  • 1076
  • 2
Преговорите за мир в Йемен приключиха, но преговарящите страни не постигнаха споразумение
© Getty Images/Guliver

Преговорите за мир в Йемен приключиха в Швейцария днес, но преговарящите страни не постигната споразумение, с което да се прекрати войната в страната и да приключи чуждата военна намеса, предаде Ройтерс.

Преговарящите страни обаче са се договорили на 14 януари да има втори кръг от преговори, които ще се състоят в Етиопия, заяви източник от делегацията на йеменското правителство.

Кризата в Йемен започна през септември 2014 г., когато шиитите хуси, подкрепяни от Иран, напреднаха от бастионите си в йеменския Север, за да окупират столицата Сана, припомня Франс прес. През март конфликтът ескалира, когато в него се намеси предвожданата от Саудитска Арабия, коалиция, която започна да нанася въздушни удари по позиции на хусите.

От март досега йеменският конфликт отне живота на 5800 души, а 27 000 души бяха ранени. Преговорите в Швейцария между враждуващите страни в Йемен се водеха шест дни. В Йемен пък беше обявено прекратяване на огъня с цел насърчаване на разговорите в Женева, но почти всеки ден имаше нарушения.

Последвайте канала на

1076 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Az

2015.12.20 | 19:40

2
ВЯРНО Е, ЧЕ САУДИТСКА АРАБИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАТРИТА КАТО ДЪРЖАВА. И НЕ СЕ КАЗВАТ "ХУСИ", А "ХУТИ".

2015.12.20 | 17:17

1
Време е Иран да размърда 800 хилядната си армия и да заличи от картата това терористично недоразумение Саудитска арабия.

Добави коментар

Водещи новини