Германия и Австрия работят по предложение за общоевропейски правила за предоставяне на убежище

  • 19 декември 2015 20:07

  • 1706
  • 1
Германия и Австрия работят по предложение за общоевропейски правила за предоставяне на убежище
© Getty Images/Guliver

Германия и Австрия работят по предложение за общоевропейски правила за предоставяне на убежище, съобщи германският координатор за бежанците в интервю за германското списание "Фокус", предаде Ройтерс.

Петер Алтмайер, на когото канцлерът Ангела Меркел възложи задачата да изпълнява надзор върху управлението на бежанската криза, каза днес, че работи с Йозеф Остермайер. Остермайер е австрийският министър, отговорен за политиката за справяне с миграционната криза. Алтмайер каза, че скоро ше има допитване и до други страни като Франция и Холандия. Ключова роля в германско-австрийската идея играят т.нар. "горещи точки", които отсяват лицата, които имат право да поискат бежански статут. В момента има само два изцяло функциониращи такива центрове, но се очаква да бъдат открити общо 11.

На въпрос как биха изглеждали тези общоевропейски правила, Алтмайер каза: "Тези, които получат положителен отговор, ще бъдат разпределяни в страни от ЕС по формула, а същинското кандидатстване за убежище ще се прави в самите приемащи страни".

Последвайте канала на

1706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.18 | 00:01

1
Май вече няма да се страхувате само от джихадистите от арабските страни,ще се появят и европейски такива заради опита на някой псевдо лидери да командват всички народи в Европа чрез силови методи.Вече почва да ми писва от всичката евро-помия напоследък,както и на други като мен предполагам и ще стане страшно.

Добави коментар

Водещи новини