Папа Франциск порица безразличието на свръхинформирания свят

  • 15 декември 2015 19:05

  • 1122
  • 0
Папа Франциск порица безразличието на свръхинформирания свят
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март порица безразличието на свръхинформирания свят и призова страните да попречат на разпростирането на конфликтите, да облекчат дълговете, да водят политика на сътрудничество, която уважава културите и правото на децата, които предстоят да се родят, съобщи Франс прес.

Публикуваното днес послание на папата, озаглавено "Да надделеем над безразличието и да постигнем мир", ще бъде прочетено във всички католически църкви на 1 януари по повод Световния ден на мира.

"Трябва да констатираме, че увеличаването на информацията не означава увеличаване на вниманието към проблемите и може да доведе до определено пренасищане, което притъпява остротата им", пише Франциск, който призовава света да отхвърли "повърхностните емоции". "Има хора, които са добре информирани, слушат радио, четат вестници или гледат телевизионни програми, но го правят по хладен начин. Такъв човек познава бегло драмите, които засягат човечеството, но не се чувства засегнат", добави той, подновявайки призива си към католиците да приемат мигрантски семейства.

В същото време медиите и комуникационните агенции в интернет са призовани да бъдат отговорни и "да внимават начинът, по който получават и разпространяват информация винаги да е законен от морална и юридическа гледна точка".

В посланието, съгласно традицията, се говори и за трагичните последствия от тероризма и насилието, но преди всичко се порицава безразличието, което е надхвърлило индивидуалното измерение и придобива глобални размери. Франциск порицава и отказа от солидарност на всички равнища, пише БТА.

Аржентинският папа отправя троен призив към политическите лидери. Те трябва на първо място да се въздържат да въвличат други хора във войни, които унищожават не само материални, културни и социални ценности, но и моралната и духовна цялостност. Освен това те трябва да работят за премахването или устойчивото управление на международните дългове на най-бедните страни. На последно място, политическите лидери трябва да приемат политики на сътрудничество които, "вместо да се поддават на диктатурата на определени идеологии, да зачитат местното население и да не посягат на фундаменталното и неотменимо право на децата да се родят". По този начин Франциск порицава политиките на сътрудничество, които изискват в замяна програми за ограничаване на раждаемостта и за достъп до аборти.

Папата приветства и постигнатото на срещата за климата в Париж като признак за способността на човечеството да работи солидарно, гледайки отвъд индивидуалните интереси.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1122 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини