В ЕС е постигнато споразумение за киберсигурността

  • 08 декември 2015 16:49

  • 965
  • 1
В ЕС е постигнато споразумение за киберсигурността
© Gettyimages/Gulliver

Евродепутатите и страните в Европейския съюз се договориха за нови правила в киберсигурността, които изискват от доставчиците на интернет услуги като Гугъл и Амазон да докладват всеки сериозен инцидент, предаде Франс прес.

"Това е важна стъпка към по-координиран подход към киберсигурността в Европа. Всички участници, държавни и частни, ще трябва да увеличат усилията си", заяви люксембургският премиер Ксавие Бетел, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от главните мерки е да се задължат онлайн дистрибуторите като иБей или Амазон и търсачките като Гугъл или Яху и облачните услуги за съхранение на данни да съобщават на властите за всеки сериозен инцидент със сигурността.

Страните членки трябва да определят кои са "доставчиците на основни услуги" като електрическите компании, банките, здравните заведения и дигиталните инфраструктури. Изискванията за сигурността и контрола ще са по-високи за тях поради риска, който всяко нарушение на работата им би породило за обществеността, обясни Съветът на ЕС.

Всяка страна от ЕС ще трябва да създаде национална стратегия за киберсигурността, както и екип за намеса "за управление на инцидентите и рисковете", уточни Европейската комисия, която е предложила такава директива през 2013 г. Ще се създаде и група за сътрудничество между страните членки. Текстът на споразумението трябва да бъде официално приет от Европейския парламент и Съвета на ЕС преди да бъде внесен в националните парламенти.

Последвайте канала на

965 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2015.12.08 | 21:48

1
Извинете,но няма да стане.Хакерите са по-добри от програмистите.

Добави коментар

Водещи новини