ИД набира жени с шантаж, обещания за брак и шопинг

  • 04 декември 2015 16:58

  • 5755
  • 1
ИД набира жени с шантаж, обещания за брак и шопинг
© gettyimages

Обещания за щастлив брак, изнудване и шопинг, това е част от инструментите, използвани от хората, набиращи жени за Ислямска държава (ИД), коментира британският в. Гардиън.

Изданието разказва историята на 18-годишна жителката на Брюксел, наричана Майса. Тийнейджърката, която е от марокански произход, се е срещнала със свои връстнички, които вербуват жени за джихадистите. "Всичко започна с едно харесване във Фейсбук. Реших да видя как ще изглеждам в мюсюлманско облекло, покриващо почти цялото тяло. Сложих тези дрехи, снимах се и се постнах, една непозната дотогава мюсюлманка хареса публикацията ми и се свърза с мен", обяснява Майса.

Момичето допълва как двете заедно са отишли на шопинг и двете са купили традиционни за мюсюлманките дрехи. "Ние продължавахме да срещаме в заведения, джамии и жилища", пояснява Майса. Тя разказва как постепенно се е отдалечавала от приятелите си, които били християни, отказала цигарите, престанала да слуша любимия си дотогава рап. "Все по-често посещавах сбирките на ислямистите и успехът ми в училище падаше непрекъснато," обяснява жителката на белгийската столица.

"При събиранията ние не обсъждахме религиозни въпроси, а само как родителите ни, които от десетилетия живеят в Европа, не разбират нищо от ислям, а истинските мюсюлмани се бият в Сирия и Ирак", казва момичето, чиито баба и дядо са дошли в Белгия от Мароко преди половин век.

Постепенно новите приятелки на Майса са започвали да я убеждават да замине за Сирия. "В ИД няма престъпност и корупция. Там, аз си намерих съпруг. Ти също можеш да се омъжиш за някой воин, ми казваше една жена," разказва тийнейджърката. Тя допълва как на нея й бил даден нов телефон, който не е трябвало да бъде показван на никого и да бъде използван само за разговори с новата си компания.

"Един ден ми казаха. Утре тръгваш с нас за Сирия", продължава с историята си тинейджърката. "Аз отговорих, че нямам паспорт, но ми казаха, че пресичането на границите не е проблем", продължава с разказа си тя. Майса, като се прибрала вкъщи е попитала своите родители къде е нейният международен паспорт. Майката на момичето се е усетила и скрила документа. Тийнейджърката е поискала от ръководителите на групата малко време. "Няма време за губене", е бил отговорът и последвали закани за разправа с нея и нейното семейство.

"Тогава хвърлих тайния си телефон на релсите на брюкселското метро и се върнах към стария си живот и приятели", казва в заключение Майса.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5755 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.08 | 12:13

1
Това реклама ли е или какво?!

Добави коментар

Водещи новини