Белгия експулсира мигранти към държавите, от които те са навлезли в ЕС

  • 04 декември 2015 11:53

  • 3009
  • 1
Белгия експулсира мигранти към държавите, от които те са навлезли в ЕС
© Getty Images/Guliver

От началото на годината Белгия е експулсирала 536 мигранти към държавите, от които те са навлезли в ЕС, съобщават местни медии. Не се посочва броят на мигрантите, които са напуснали в този период Белгия доброволно.

Отбелязва се, че Белгия експулсира мигранти към Унгария, което предизвиква критиката на множество правозащитници и юристи. Даден е пример с решение на Европейския съд по правата на човека, както и на властите в Холандия, че мигрантите не трябва да бъдат връщани в Унгария, защото там биват разглеждани като врагове на държавата, а условията за настаняването им и отношението към тях са лоши.

Медиите поясняват, че съгласно регламента от Дъблин е възможно експулсирането на мигранти до държавата, от която те са проникнали в ЕС. Според установената практика унгарските власти рядко дават втора възможност на върнатите да кандидатстват за убежище. Това предполага, че експулсираните биват повторно прогонвани - към държавата на произход.

Най голямата част от принудително прогонените от Белгия мигранти са афганистанци, а най-често те биват връщани в Италия. Правозащитници настояват Белгия да прекрати експулсирането към Унгария, защото регламентът от Дъблин не следва да се прилага спрямо държава от ЕС, която системно не предоставя добри условия на мигрантите.

Последвайте канала на

3009 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.23 | 21:12

1
Върнете ги в България. Подлогата плЮвно и тиквата ще ги приемат

Добави коментар

Водещи новини