В ЕС не използват достатъчно средства за предотвратяване на тероризма

  • 03 декември 2015 13:53

  • 1385
  • 1
В ЕС не използват достатъчно средства за предотвратяване на тероризма
© gettyimages

Държавите от Европейския съюз (ЕС) не използват достатъчно съществуващите средства за предотвратяването на тероризма - законодателство и информационни системи. Това е мнението на експерти на Европейската комисия (ЕК), пожелали анонимност.

Специалистите в областта на сигурността посочиха, че ЕК предлага не промени и допълнения, а цялостно преразглеждане на правната рамка, свързана с противодействието на тероризма. По техните думи повратните точки в тази посока досега са били атентатите от 11 септември 2001 г. и лятото на 2014 г., когато "Ислямска държава" обяви създаването на халифат.

Предвижда се разширяването на възприятието за терористични дейности и прояви. Предложените промени разглеждат не само поведението на заподозрените терористи, но и техните намерения. Предлага се не само постъпките, но и намеренията да станат подсъдни.

Предлага се навсякъде в ЕС като престъпление да бъде възприемана терористичната пропаганда; намерения или поведение, водещи до притеснения за обществото; разрушаването или намерението за разрушаване на ключова инфраструктура. Бъдещата правна рамка на ЕС вероятно ще криминализира участието в тренировки и вербовки на терористи, пътуването до конфликтни райони, осигуряването на подкрепа и пари за терористите.

Новите мерки предвиждат въвеждането на общоевропейски изисквания при наемането на персонал в частните охранителни дружества и в предприятията за производство на специално оборудване. Експертите уточняват, че частните охранители в ЕС са пет пъти повече от броя на държавните служители на реда.

Множество съставки за самоделни взривни устройства вече са забранени в ЕС, за други режимът е ограничен, но много държави не прилагат съществуващите мерки, отчитат експертите. Те отбелязват, че атентатите от 13 ноември в Париж бяха извършени с взривни устройства, сглобени от подръчни и общодостъпни материали, а не с бойни средства на войсково въоръжение.

Последвайте канала на

БТА
1385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.07 | 18:23

1
Още порно от Европа.Малоумници, докато не изгоните тая паплач от Европа бел ден няма да видите.

Добави коментар

Водещи новини