Конституционният съд на Испания гледа иска на Мадрид за незаконна независимостта на Каталуния

  • 01 декември 2015 12:55

  • 1241
  • 0
Конституционният съд на Испания гледа иска на Мадрид за незаконна независимостта на Каталуния
© Getty Images/Guliver

Конституционният съд на Испания започна днес да разглежда иска на правителството в Мадрид да бъде призната за незаконна приетата на 9 ноември от каталунския парламент резолюция за независимост на автономната област, съобщиха местните медии, цитирани от ТАСС.

По техни данни, съдът трябва да се произнесе по документа до 4 декември. Дотогава действието на сепаратистката резолюция е замразено.

Резолюцията в подкрепа на отделяне от Испания бе приета с гласовете на 72 каталунски депутати, 63 гласуваха против. Предложението бе внесено от сепаратисткия съюз "Заедно за "да" и крайнолявата партия "Кандидатура за народно единство", които, взети заедно, спечелиха мнозинство в регионалните избори през септември.

Документът на каталунския парламент обявява началото на "процес за създаване на каталунска държава под формата на република".

Текстът уточнява, че парламентът на Каталуния е "суверенен" и няма да се подчини на решенията на испанския конституционен съд, който е наречен "нелегитимен" и "нямащ съответната компетентност".

Според Мадрид, резолюцията нарушава осем члена от конституцията на кралството. Междувременно 21 длъжностни лица от Каталуния, включително премиерът и председателят на местния парламент, бяха уведомени, че ако не изпълнят решенията на Конституционния съд, може да бъдат отстранени от заеманите постове, добавя агенцията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини