Вътрешните министри от ЕС ще поискат утре бърза ревизия на Шенген

  • 19 ноември 2015 21:12

  • 1458
  • 0
Вътрешните министри от ЕС ще поискат утре бърза ревизия на Шенген
© Getty Images/Guliver

Страните от Европейския съюз начело с Франция ще поискат на извънредната си среща на равнище министри на вътрешните работи в Брюксел утре бързо преразглеждане на правилата на Шенгенското пространство за свободно движение, предаде Франс прес, като цитира документ, който се очаква да бъде одобрен на заседанието.

То ще предвижда системният контрол по външните граници на ЕС вече да може да обхваща и гражданите на съюза.

Досега контролът на гражданите на ЕС при влизане в съюза се ограничава предимно до проверяване на самоличността. Предлаганата ревизия предвижда възможност за задълбочени проверки, включващи консултиране с бази данни, включително с Шенгенската информационна система.

Системният контрол по външните граници на Европейския съюз, както и извънредното заседание на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие, бяха поискани от Франция след терористичните атаки в Париж в петък вечерта. По настояване на Франция вътрешните министри от ЕС ще призоват още за създаване на единен регистър за пътниците по въздух и за засилване на обмена на разузнавателна информация между страните с цел по-ефективна борба срещу тероризма, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини