Европол: Има вероятност от нови атентати

  • 19 ноември 2015 12:02

  • 1826
  • 0
Европол: Има вероятност от нови атентати
© gettyimages

Нови терористични нападения в Европа са вероятни, има много сериозно повишаване на терористичната заплаха на континента, заяви днес директорът на Европол Роб Уейнрайт пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той добави, че европейската полицейска служба разполага с данни, че 10 000 души са заподозрени като "чуждестранни бойци" в Сирия и Ирак. Уейнрайт отбеляза, че от тази бройка 2000 са потвърдените чуждестранни бойци. Европол разполага с данни за 5000 европейци, които са пътували до сирийския фронт. Те произхождат от пет държави от ЕС. Службата има информация за 28 000 души, замесени в незаконна търговия с оръжие. Уейнрайт определи като ключов въпрос в борбата с тероризма обмена на информация на международно равнище. По неговите думи е необходимо Шенгенската информационна система да бъде подобрена. Държавите трябва да бъдат насърчени да споделят антитерористичните си данни, посочи той.

Директорът на Европол отбеляза, че след нападенията от 2008 г. в Мумбай европейските служби са се опасявали, че подобен сценарий ще бъде приложен отново. По неговите думи атентатите в Париж от 13 ноември и свалянето на руския самолет над Синай дни по-рано са ясно изявление на "Ислямска държава", че може да нанася удари в международен мащаб.

Представител на председателството на Съвета на ЕС съобщи, че на утрешното извънредно заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи ще бъдат обсъдени оперативни, а не политически мерки за борба с тероризма. По неговите думи засега обменът на разузнавателни данни не е на необходимото равнище. Министрите ще обсъдят въвеждането на единен регистър за пътниците по въздух, както и за подобряване на обмена на данни на финансовото разузнаване. Те ще разгледат предложените от Европейската комисия допълнителни мерки за контрол над продажбата и употребата на огнестрелни оръжия.

На утрешното заседание ще бъдат обсъдени въпросите за въвеждането на постоянен и координиран контрол по външните граници на ЕС. Министрите ще разговарят и за уеднаквяването на наказателното право по въпроса за радикализацията

Последвайте канала на

БТА
1826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини