Двамата задържани в Брюксел може да са приготвяли коланите с експлозиви

  • 17 ноември 2015 10:41

  • 1297
  • 0
Двамата задържани в Брюксел може да са приготвяли коланите с експлозиви
© Getty Images/Guliver

Двамата мъже, задържани в събота в Брюксел покрай атентатите в Париж, може да са свързани с подготовката на коланите с експлозиви, задействани при самовзривяването на терористите. Това съобщават някои белгийски медии, предаде БТА.

Тези двама мъже бяха част от групата от седем първоначално арестувани в Брюксел. Петима вчера бяха освободени, а на двамата - Хамза Ату и Мохамед Амри, бяха повдигнати обвинения в съучастие в терористични действия. Сигурното е, че Ату и Амри са били в автомобила, с който в събота сутрин в Брюксел се е върнал единственият оцелял терорист - Салех Абдесалам.

Ату и Амри са заявили пред следствието, че Салех им се обадил в петък срещу събота, за да поиска да го приберат от Париж. Двамата твърдят, че не са знаели за участието на Салех в атентатите. Следователите са открили при претърсването на жилищата на двамата задържани химически торове, както и патрони за калашник. Уличените заявили, че торят градината си и не дали обяснения за мунициите.
Медиите съобщават, че приятелският мач между Белгия и Испания, насрочен за тази вечер в Брюксел, е отменен от съображения за сигурност. Издирването на Салех Абдесалам продължава, той е обявен за "обществен враг номер 1".

Междувременно министърът на отбраната на Белгия Стивен Вандепют заяви в интервю, че страната му няма да ограничи участието си в действията срещу "Ислямска държава" (ИД). По неговите думи Белгия е цел на терористите, както всички останали държави от Запада. ИД не е държава, а група терористи, която трябва да бъде поставена на колене със сила, коментира министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини