Демонстрации в памет на жертвите на атентатите в Париж в няколко световни столици

  • 16 ноември 2015 07:24

  • 1092
  • 1
Демонстрации в памет на жертвите на атентатите в Париж в няколко световни столици
© Gettyimages/Gulliver

Хеопсовата пирамида в Египет бе украсена вчера вечерта в цветовете на националните флагове на Франция, Ливан и Русия в памет на жертвите на атентатите в Париж и Бейрут, и катастрофата на руския самолет на Синайския полуостров, съобщи Франс прес.

Голямата пирамида на фараон Хеопс - единственото от седемте чудеса на античния свят, оцеляло до наши дни - бе осветена от прожектори, които изобразиха на една от фасадите й знамената на трите държави. Пред посолството на Франция в Копенхаген се събраха вчера между 15 и 20 хиляди души, включително датският премиер Ларс Льоке Расмусен, да почетат паметта на загиналите.

Светлините на римския фонтан "Треви" и на Колизея бяха изгасени за няколко минути. Около фонтана се събраха посланичката на Франция Катрин Колона, представители на местната власт и на италианското правителство и десетки хора на мълчаливо възпоменание.
Туристите, които не разбраха или не чуха какво се случва от краткото съобщение по слабия високоговорител, продължиха да си правят снимки и да хвърлят монети във водата, допълва БТА.

След няколкоминутно мълчание светлините бяха отново запалени и участниците в демонстрацията ръкопляскаха, съгласно италианската традиция. Около 5000 души излязоха вчера на шествие в канадския град Монреал от солидарност с Франция.
Кувейт също се присъедини към акцията в памет на жертвите от серията атентати в Париж, съобщи ТАСС. Знаменитите кувейтски кули бяха украсени в синьо, бяло и червено.

Десетките мигранти в един от приемните центрове в Чехия, които миналия вторник обявиха гладна стачка, сложиха край на протеста си в знак на уважение към семействата на жертвите на атентатите в Париж. Тези мигранти, повечето от които са иракчани, обявиха гладна стачка заради слухове, че Прага се готви да ги върне в страните им по произход.

Последвайте канала на

1092 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.16 | 11:05

1
Абе ,много щур народ сме ! Във България ежедневно умират и повече от 120 души ,от катастрофи ,от старост ,от гладория и болести ,що не демонстрирате поне малко съпричастност !А сте се загрижили за французите !Проклет народ сме си и това е !

Добави коментар

Водещи новини