Испански съд спря отделянето на Каталуния

  • 12 ноември 2015 07:29

  • 1229
  • 1
Испански съд спря отделянето на Каталуния
© Булфото

Испанският конституционен съд суспендира резолюцията на каталунския парламент за отделяне на Каталуния, предаде АП. Регионалният парламент на Каталуния започна процедура по отделяне от Мадрид, която има за цел създаване на Каталунска република в рамките на 18 месеца.

Но централното правителство на страната обеща да сезира Конституционния съд, ако резолюцията бъде приета. Ако съдът приеме жалбата на Мадрид, което се очаква да стане, автоматично ще бъде замразено изпълнението на резолюцията, докато съдиите вземат окончателно решение.

Но тези, които са подготвили декларацията, са предвидили това. В документа се заявява, че процесът по отделяне от Испания не е обект на решения, взети от испанските институции, включително от съда.

Текстът в резолюцията не е правно обвързващ. В нея се призовава регионалният парламент да започне да изготвя законодателство в рамките на 30 дни, свързано с отделна социално-осигурителна система и финансова система. Процесът по независимост трябва да приключи най-рано 2017 година.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1229 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.12 | 11:50

1
БРАВО.Ето така се устояват права.Никой не иска да носи на гърба си паразити.

Добави коментар

Водещи новини