Португалският кабинет падна след 11 дни на власт

  • 11 ноември 2015 10:03

  • 970
  • 0
Португалският кабинет падна след 11 дни на власт
© gettyimages

Дясноцентристкото правителство на Португалия падна от власт, предаде Интерфакс.

Кабинетът на Педру Пасуш Куелю вчера бе принуден да се оттегли след като 123-ма от 203-те депутати се произнесоха назначеният официално 11 по-рано дни кабинет да не остане на власт. Свалянето на Куелю бе подкрепено от представителите на Социалистическата и Комунистическата партии, "Зелените" и Левия блок. В полза на оставането на премиера се обявиха 107 парламентаристи. Лидерът на социалистите Антону Коща, който разполага с 86 места, изрази готовността си да състави правителство на малцинството.

Финансовият министър в оставка Мария Луиш Албукерке по време на дебатите в пленарната зала предупреди левите политици да не правят завой на 180 градуса, като се откажат от провежданите икономически реформи. "Можем да тръгнем по пътя на Гърция", посочи тя.

Португалия бе сред първите страни, ударени силно от световната икономическа криза от 2008 г. Лисабон поиска спешна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд от 78 млрд. евро. Португалия излезе от рецесията през миналата година, а през тази се очаква брутният вътрешен продукт да се качи до 1,5%. Въпреки добрите показатели, безработицата е сред най-високите на ЕС. Без постоянни трудови доходи е над 11,9 на сто, а около 30 на от младежите са безработни.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини