Бивш италиански премиер: Процесът на европейската интеграция няма никаква алтернатива

  • 10 ноември 2015 17:14

  • 1405
  • 1
Бивш италиански премиер: Процесът на европейската интеграция няма никаква алтернатива
©

Въпреки трудностите, предизвикателствата, страховете, процесът на европейската интеграция няма никаква алтернатива.

Това каза на публична лекция в СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Предизвикателствата пред Европа и ролята на младите" бившият италиански премиер /1998-2000/ и министър на външните работи /2006-2008/ Масимо Д'Алема, който е в България по покана на българския Институт за нов икономически напредък. Кризата винаги представлява и възможност, отбеляза той. Именно в трудни времена трябва да намерим кураж и сила да създадем средносрочна и дългосрочна визия за нашето общо бъдеще. ЕС все още е в състояние да мобилизира новите поколения млади хора, заяви Масимо Д'Алема.

ЕС е уникален в историята на човечеството, уникален пример за такава дълбока промяна в рамките на живота на едно поколение, посочи той. Въпреки настоящите трудности, това е един изключително голям исторически успех, отбеляза той. Според него Европа може да бъде фактор, само ако е обединена. Единствената алтернатива на маргинализацията е ЕС, но такъв ЕС, който ще бъде способен да действа на глобалната сцена като голям играч, коментира той. Истинският отговор на тези, които критикуват Европа, е създаването на една по-силна Европа. Европа, която е в състояние да предостави реални отговори на своите граждани, смята Масимо Д'Алема. Единственият възможен постижим начин за реакция не е да се освободим от своите общи ангажименти, а да засилим политическото, демократичното измерение на ЕС, посочи той.

Масимо Д'Алема коментира още, че трябва да се борим с ислямофобията в собствените си страни. Проблемът не е конфликт между ислямския и християнския свят, а да се борим срещу тероризма и нетолерантността. Грешно е да си мислим, че можем да изнесем в чужбина нашият модел на демокрация, каза политикът.

Д'Алема засегна и взаимоотношенията с Русия, които по думите му представляват сериозен тест за спойката в рамките на ЕС, и посочи, че Европа трябва да има балансирано отношение. Той открои като едно от предизвикателствата икономическия растеж на Европа, като отбеляза значението и на изключителното културно наследство, което по думите му е най-големият актив на Европа. Нужни са подновен ангажимент към европейския проект и нов порив, който не може да се зароди само в политическата област, а трябва да дойде и от гражданското общество, обобщи Д'Алема. Нашият най-сериозен враг е страхът, страхът води до грешен избор, до ксенофобия и расизъм, коментира Масимо Д'Алема, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.11.25 | 03:43

1
Човека го каза, (няма алтернатива). Да бъдем в Европа, -ние СМЕ в Европа, само малоумниците не го виждат.

Добави коментар

Водещи новини