Германец и испанка арестувани в Мюнхен и Малага за връзки с "Ислямска държава"

  • 06 ноември 2015 20:07

  • 2388
  • 0
Германец и испанка арестувани в Мюнхен и Малага за връзки с "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

Германец, заподозрян, че се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия миналата година, беше арестуван на летището в Мюнхен, а испанка беше арестувана на летището в Малага по подозрение, че се е опитала да се присъедини към същата групировка, съобщи Асошиейтед прес.

Испанката се е връщала от Турция, където отишла със семейството си с намерение да се присъедини към "Ислямска държава", съобщава се в изявление на испанското вътрешно министерство. Това е шестият подобен арест в Испания тази седмица, отбелязва ТАСС. Двама души от марокански произход бяха арестувани в Каталуния тази сряда по подозрение във вербуване на бойци за групировката, а във вторник трима мароканци бяха задържани в Мадрид по подозрение в опит за атентат.

За тази година испанската полиция е задържала около 60 предполагаеми джихадисти и вербовчици.

31-годишният германец Али Р., живеещ в района на Берлин, е арестуван по подозрение в членство в чуждестранна терористична организация. Той е обвинен, че от декември 2014 г. до май 2015 г. е работил за "Ислямска държава" на административна длъжност, занимавайки се с регистрирането на новите завербувани. Смята се, че е помагал и в производството на капани, а през август тази година е бил част от въоръжената охрана на конвой с доставки, пише БТА.

По оценки на германската Федерална служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), сред хилядите чуждестранни бойци, присъединили се към "Ислямска държава", има около 700 германци, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини