Саркози след среща с Путин: Трябва да се сложи край на противопоставянето

  • 29 октомври 2015 21:50

  • 4039
  • 9
Саркози след среща с Путин: Трябва да се сложи край на противопоставянето
© gettyimages (архив)

Бившият президент на Франция Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в подчерта днес на среща с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 важността на това да бъде преодолян сегашният период на противопоставяне в руско-френските отношения, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

"Убеден съм в необходимостта да се излезе от периода на противостояние, в който в момента се намираме", каза френският политик. Той се върна и на отношенията на Франция с Русия в периода 2007-2012 г., когато бе президент, като заяви, че въпреки разногласията, които понякога са се появявали между двете страни, винаги се е удавало да се намерят правилните компромиси. "Това е вярно, действително доста ни се получаваше", съгласи се Путин. "Не искам да кажа, че компромисите, които сме постигали, са съвършени сами по себе си, но сме успявали да избегнем противостоянието", продължи бившият френски президент.

Саркози заяви също, че "светът се нуждае от Русия", а Русия и Европа са обречени да работят заедно. "Русия и Европа трябва да работят заедно и да сложат край на настоящото напрежение, особено в Сирия", заяви бившият френски президент, цитиран от АП. В реч в Московския университет, която Саркози произнесе като част от визитата си в Москва, той заяви: "Ние по никакъв начин не трябва да приемаме нова студена война, тъй като това ще бъде поражение както за нас, така и за вас", каза той, визирайки Запада и Русия, допълва АП.

Това не е първият разговор на Путин със Саркози след края на управлението на бившия френски президент през 2012 г. На 2 юни 2014 г. двамата имаха частна среща в Сочи (в същия ден бившата първа дама на Франция Карла Бруни имаше концерт в Москва). Дотогава руският президент беше приемал Саркози в Ново Огарьово през ноември 2012 г., като срещата тогава бе частна и мина на по чаша чай, припомня ТАСС. Визитата на Саркози в Русия и топлите му отношения с Путин разгневиха политици във Франция, които смятат, че този ход има потенциално вреден ефект за дипломатическите усилия на настоящото френско правителство, отбелязва АП.

Саркози, който е лидер на консервативната партия "Републиканците" и който се очаква да обяви, че ще кандидатира за президентските избори във Франция догодина, беше разкритикуван остро от френското социалистическо правителство заради визитата в Русия, допълва Ройтерс. Според френския държавен секретар за висшето образование и науката Тиери Мандон Саркози няма сметка да "заобикаля френската външна политика".

"Дипломацията е сложно нещо, а Саркози в този случая е като куче, което се е озовало на алея за боулинг", заяви той пред телевизия Франс 2. Заместник-председателят на френската парламентарна група за приятелство с Русия и член на Зелената партия Франсоа Мишел-Ламбер определи визитата на Саркози като паралелна дипломация, която вреди на Франция. "Изумяващо е как един държавен глава няма усет за за държавническо поведение", каза той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4039 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Искра Цветкова Горна Оряховица

2016.02.17 | 16:59

9
Добро утро предатели - русколизачи! Не ви ли изглежда странно, Путин кани ( си купува ) само бивши политици? Политици от които вече нищо не зависи.
Искра Цветкова Горна Оряховица

2015.11.05 | 14:59

6
Нямам идея защо намесваш държавата на затворниците - САЩ, но явно това е начина да избягаш от темата. А относно Путин какво прав: Прави народа си по-беден, прави държавата си изолирана, създава съюзи, които целия цивилизован свят му се присмива..........

2015.11.05 | 14:59

5
ти не гледай какви политици кани, а гледай какво прави, също гледай САЩ какво правят и какво не правят и тогава преценявай към кого да имаме симпатии, аман от твоите дребнави критерии...
Soros

2015.11.05 | 14:59

8
Соросоидииии? Седерастиии? Защо ви няма да коментирате бе утайки :)

2015.11.05 | 14:59

7
Много ми липсва Искра Цветкова с нейното наивно детско мислене... кои коли са по хубави... коя икономика е най развита...
Искра Цветкова Горна Оряховица

2015.10.30 | 21:30

1
На вашите услуги!
Искра Цветкова Горна Оряховица

2015.11.05 | 14:59

4
А относно симпатиите!!! Винаги ще съм признателна на Царска Русия! Но никъде не разбрах защо комунистите избиха царското семейство и направиха тази територия пустиня. Никога не мога да съм признателна към едни алкохолици убивали и ограбвали България в продължение на 45 години!

2015.11.05 | 14:58

3
европа не може без руссия ... тука сте прави новини....
Intel® Core™ i5-4670K

2015.10.30 | 21:30

2
Ние ще изчакаме всички и когато сме последни ще чакаме Плевньо и Обонго!

Добави коментар

Водещи новини