Белгия за пръв път разследва лекар за неспазване на закона за евтаназията

  • 29 октомври 2015 10:40

  • 1979
  • 0
Белгия за пръв път разследва лекар за неспазване на закона за евтаназията
© gettyimages

Държавната комисия за контрол на евтаназията в Белгия е предала на прокуратурата лекар, който не е спазил изискванията на закона, съобщават местни медии. Отбелязва се, че това е първият подобен случай от въвеждането на закона за евтаназията в страната през 2002 година.

През юни лекарят ускорил смъртта на възрастна жена в старчески дом в Антверпен. Сцената била заснета от австралийски телевизионен екип, който излъчил едночасов филм. В записа жената заявява, че е пожелала смъртта, за да се срещне отново с дъщеря си, починала три месеца по-рано. Уточнява се, че 85-годишната жена не е страдала от нелечими физически или психически мъки, както повелява законът. В допълнение лекарят, ускорил смъртта, не се е консултирал с двама свои колеги, както изискват правилата.

Уликите срещу лекаря се съдържат в собствените му изявления пред камерата, защото той пояснява, че от опит знае как да оформи документите и да преодолее липсата на трето медицинско мнение. Уличеният е председател на асоциацията "Право на достойна смърт".

Последвайте канала на

БТА
1979 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини