Първа тримесечна загуба за Volkswagen от 15 години насам

  • 28 октомври 2015 14:21

  • 1915
  • 1
Първа тримесечна загуба за Volkswagen от 15 години насам
© Getty Images/Guliver

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG отчете оперативна загуба в размер на 3,48 млрд. евро за третото фискално тримесечие. Резултатът на най-големия автомобилен производител в Европа е по-слаб от предварителните консенсусни очаквания на анализаторите, които предвиждаха загуба в размер на 3,27 млрд. евро, предава Bloomberg.

След данъчните отчисления загубата възлиза на 1,7 млрд. евро.

Това е първата тримесечна загуба за компанията от 15 години насам. Преди година концернът отчете печалба от 3,23 млрд. евро.

„От една страна, данните показват основната сила на Volkswagen Group, а от друга, става ясно първоначалното въздействие на сегашната ситуация", посочва в изявление главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер, пише "Инвестор".

Историческата загуба се случва на фона на разрастващия се скандал, след като стана ясно, че германският концерн е използвал софтуер, за да манипулира резултатите от тестове за отделяните вредни емисии.

VW обяви още, че ще намали целта си за резултатите за 2015 г., пояснявайки, че печалбата преди лихви и данъци ще спадне „значително".

Volkswagen изгуби около 21 млрд. евро пазарна капитализация, откакто скандалът стана обществено достояние на 18 септември. В ранната сесия днес акциите на компанията се повишиха с 3,3% до 108,6 евро за брой във Франкфурт.

Експерти твърдят, че разходите около скандала са трудно изчисляеми. Анализатори очакват, че сумата от 6,7 млрд. евро, която концернът задели, няма да стигне, за да се понесат последиците от аферата. Оценките за необходимата сума варират в диапазона между 20 и 80 млрд. евро.

Не е ясно и как скандалът ще се отрази на продажбите на останалите марки на компанията. Досега те са сравнително стабилни. До края на септември на годишна база VW отчита спад от 1,5 на сто, но това се дължи преди всичко на колебливите продажби в Китай, където икономиката се влошава.

Последвайте канала на

1915 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.28 | 19:28

1
Е,и?

Добави коментар

Водещи новини