ЮНЕСКО гласува критична към Израел резолюция

  • 21 октомври 2015 18:24

  • 1618
  • 1
ЮНЕСКО гласува критична към Израел резолюция
©

В ЮНЕСКО бе гласувана резолюция за Палестина, в която се критикува политиката на Израел в Ерусалим, но не се споменава искането за промяна на статута на Стената на плача, което бе предизвикало гнева на еврейската държава, предаде Франс прес.

Резолюцията бе внесена за гласуване от 58-членния Изпълнителен съвет на организацията от група арабски страни. Приета бе с 26 гласа "за", шест "против" и 25 "въздържали се", при една отсъстваща страна членка. Против бяха САЩ, Германия, Великобритания, Холандия, Чехия и Естония.

Франция се въздържа. Приетата резолюция "остро осъжда израелските агресии и незаконните мерки за ограничаване на свободата на вероизповедание и достъпа на мюсюлманите до святото място - джамията Ал Акса". В документа се изразява съжаление за "системните нахлувания на израелски десни екстремисти на това място" и се приканва Израел "да вземе необходимите мерки за възпиране на провокационните прояви, които нарушават светия характер" на мястото.

В окончателната версия на резолюцията обаче е отпаднало споменаването на "площад Ал Бурак", както мюсюлманите наричат почитаната от евреите Стена на плача в подножието на Храмовия хълм.

Първоначалната версия на текста, внесен от Алжир, Египет, Обединените арабски емирства, Кувейт, Мароко и Тунис, вчера предизвика гнева на Израел и безпокойството на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е против преразглеждане на статута на Светите места в Ерусалим. В параграф, който е отпаднал в крайната версия, авторите на текста твърдяха, че "площад Ал Бурак е неразделна част на джамията Ал Акса". Израел разкритикува "този позорен и измамен опит за пренаписване на историята", а Бокова изрази съжаление за инициативи, които може "да бъдат възприети като изменения в статута на Стария град в Ерусалим и крепостните му стени". Тя призова Изпълнителния съвет "да вземе решения, които не подхранват допълнително напрежението на място".

На среща днес с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, палестинският президент Махмуд Абас призова Израел строго да спазва правилата за посещения на Храмовия хълм. "Продължаването на агресиите срещу Ал Акса отваря вратите за религиозен конфликт, който за жалост започна. Ние не искаме това и предупреждаваме за последствията му", заяви Абас. Съгласно правилата, евреите могат да посещават Храмовия хълм, известен сред мюсюлманите като джамията Ал Акса, но само мюсюлманите имат право да се молят там.

Мястото е най-святото за юдаизма и третото най-свято за исляма.

През последните седмици по повод еврейски празници през септември напрежението около Храмовия хълм достигна рядко високи равнища и прерасна в тежки сблъсъци. Според палестинците нарастването на посещенията на евреи е опит на Израел да поеме контрола над святото място, което е под опеката на Йордания.

Израел пък уверява, че иска да запази статуквото и не иска да се поддаде на призивите на все по-гласовито малцинство от гражданите си. Спорът за светите места на исляма и юдаизма в Ерусалим е пряка причина за някои от най-кървавите епизоди от израелско-палестинския конфликт, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1618 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Адолфо Хитлерини

2015.10.22 | 13:22

1
От тия гласували против: САЩ, Германия, Великобритания, Холандия, Чехия и Естония... нищо хубаво не очквайте да излезе явно на гнусните евреи валутата им се котира най много там

Добави коментар

Водещи новини