Президентът на Полша заяви, че мигрантите може да донесат заразни болести

  • 18 октомври 2015 18:46

  • 1927
  • 0
Президентът на Полша заяви, че мигрантите може да донесат заразни болести
© Getty Images/Guliver

Консервативният президент на Полша Анджей Дуда заяви, че мигрантите може да носят заразни болести и че правителството е длъжно да опази поляците от евентуални епидемии, предаде Франс прес.

"Ако е съгласно (да приема мигранти), правителството трябва да може да каже дали е готово да се справи с всички обстоятелства, тоест дали поляците са добре защитени от епидемиологични рискове", каза Дуда за телевизия ТВН24. "Сигурността на гражданите е най-важният въпрос, както материалната, физическата сигурност, така и санитарната", добави той, цитиран от БТА.

Подобно изказване направи преди няколко дни и лидерът на консервативната популистка партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, чийто член е и президентът Дуда и която е фаворит за спечелване на парламентарните избори на 25 октомври. Качински говори за "холерата, която вече върлува по гръцките острови" и за "дизентерията във Виена". Той също заяви, че мигрантите може да са носители "на всякакви паразити, които може да не са опасни за тях, но може да са опасни за местното население".

Изказването на Качински предизвика остри критики в медиите, а центристки политици го упрекнаха, че думите му подстрекават към омраза, подобно на нацистката пропаганда, която обвиняваше евреите, че са носители на тиф, отбелязва АФП. Полша дълго време бе резервирана за приема на мигранти, но в крайна сметка се съгласи да приеме около 5000 от 120-те хиляди, които трябва да се разпределят между 28-те страни от ЕС, отделно от вече приетите 2000 преди европейския план за разселване.

Последвайте канала на

1927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини