Папа Франциск е обграден от врагове, твърди в новата си книга италиански журналист

  • 18 октомври 2015 16:37

  • 1552
  • 0
Папа Франциск е обграден от врагове, твърди в новата си книга италиански журналист
© Getty Images/Guliver

Под заглавие "Враговете на Франциск", с подзаглавие "Някой иска да го дискредитира, друг - да го накара да замлъкне, трети му желае смъртта", италианското издателство "Пиеме" (Piemme) подготвя за публикуване нова книга на журналиста Нело Скаво.

Той е разследващ репортер в католическия всекидневник "Авенире" - официален орган на Конференцията на италианските епископи (КИЕ), и автор на книгата "Списъкът на Берголио", в която разказва историите на хора, спасени от бъдещия папа по време на диктатурата в Аржентина, когато кардинал Хорхе Марио Берголио бе архиепископ на Буенос Айрес, информира БТА.

Новата документална творба съдържа дълъг списък от зложелатели на Светия отец, между които бивш президент на САЩ, двама кардинали, могъщи банкери, корпорации, мафии, ислямски терористи, трафиканти на оръжие и грабливи църковни сановници.
"В сферата на международната политика, например, (се откроява) името на Дик Чейни, "ястреб" и вицепрезидент в администрацията на Буш, който сега е видна фигура в някои мозъчни тръстове, нагърбили се с нападки срещу "доктрината Берголио" в икономическата област, особено след неговата енциклика Laudato si (латински, Хвала Тебе). Следват финансово-икономически групи, от типа на синдиката на петролните индустриалци в САЩ (вероятно визира Асоциацията за петрол и природен газ на САЩ, US Oil & Gas Association - бел. Кор.) или корпорации като Халибъртън (Halliburton Company), която е отговорна за екологическата катастрофа в Мексиканския залив и спечели търгове за милиарди долари за "реконструкцията" на Ирак и Афганистан.

На ръководни места в други изследователски центрове, действащи срещу Берголио, са изтъкнати личности като съпругата на Чейни, която е свързана с Локхийд Мартин (Lockheed Martin) - водещия световен производител на системи за отбрана и авангард на лобито на производителите и търговците на оръжие, взети на прицел от Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Оттук нататък само на крачка намираме едри банкери, търговски банки и някои многонационални компании," поясни в интервю Нело Скаво.

Източници, запознати с предпечатния текст на книгата, сочат като поименно споменати в нея "вътрешни врагове на папата" бившият държавен секретар (съпоставим с премиер в светска държава) на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне (Tarcisio Bertone) и американският архиепископ кардинал Реймънд Лио Бърк (Raymond Leo Burke), който от миналата година е назначен и за патрон на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, популярно известен като Малтийския орден.

"Още преди година кардинал Валтер Каспер (германски епископ, теолог и почетен председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните - бел. кор.) предупреди срещу опасността от "война срещу Франциск". Трудно е да се установят какви са точните роли, защото несъгласието с папата само по себе си не е обида. С моето разследване си поставих като главна задача издирването на "врагове" отвъд Ватиканските стени, защото са по-малко известни, но са много войнствени. Посланието на Франциск далеч надхвърля църковните среди. При всички случаи, след приключването на Синода (на католическите епископи) за семейството ще бъде по-лесно да се разграничат тези, които изразяват добросъвестно и градивно несъгласие (с папата) от онези, които се боят единствено да не загубят периметри и привилегии, оставайки верни на вечната мантра за власт - разделяй и владей," смята авторът на книгата.

В заключение той изрази увереност, че структурите за охрана и сигурност на Ватикана са в състояние да се справят с повишени терористични заплахи през предстоящата Свещена година на милосърдието, обявена от Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, която ще привлече милиони поклонници и туристи.

Последвайте канала на

1552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини