Германия призова Иран да убеди Асад да прекрати войната в Сирия

  • 17 октомври 2015 21:19

  • 2412
  • 0
Германия призова Иран да убеди Асад да прекрати войната в Сирия
© Getty Images/Guliver

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Иран да използва влиянието си върху сирийския президент Башар Асад, за да помогне за дипломатическо решение на сирийската гражданска война, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Иран трябва да играе конструктивна роля в Сирия, иначе няма да е възможно постигането на никакво политическо решение, подчерта той по време на посещение в Техеран.

Иранският му колега Мохамад Джавад Зариф възрази, че в момента няма предпоставки за политическо решение. За тази цел трябва първо да се сложи край на войната, смята Зариф. Той подчерта, че Сирия се нуждае от демокрация, зачитане на правата на малцинствата и върховенство на закона, а сирийците трябва сами да определят кой да ги управлява, информира БТА.

Щайнмайер, който е на четиридневно посещение в Близкия изток, ще посети утре Саудитска Арабия. Германския външен министър използва срещите си, за да потърси начин да убеди Техеран и Рияд да преговарят за намиране на решение на продължаващия четири години конфликт в Сирия. Това е първото официално посещение на германски външен министър в Иран от повече от четири години.
Техеран изпрати оръжие на сирийското правителство и с подкрепата си за бойците от ливанската "Хизбула" помогна на Асад да се бори с бунтовниците, опитващи се да го свалят от власт.

Щайнмайер заяви, че иска силите на Асад да спрат използването на бомби варели и да позволят на хуманитарните организации достъп до хората, които се нуждаят от помощ.

По-рано този месец германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Сирия се нуждае от военни усилия, макар че те не са достатъчни, за да сложат край на гражданската война. Германия не участва в никакви военни действия в Сирия, но снабдява кюрдските сили пешмерга в съседен Ирак с оръжия и обучение.

Последвайте канала на

2412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини