Туск: Европа трябва да е готова за по-голяма бежанска вълна през пролетта

  • 14 октомври 2015 08:03

  • 1566
  • 2
Туск: Европа трябва да е готова за по-голяма бежанска вълна през пролетта
© Getty Images/Guliver

Над 710 000 мигранти са влезли в ЕС от началото на годината до 30 септември, обяви Европейската агенция за контрол на външните граници (ФРОНТЕКС), цитирана от АП.

Само през септември в общността са влезли 170 000 души. Най-засегнати от миграционната вълна са гръцките острови в Егейско море. Броят на мигрантите, идващи в Италия през Средиземно море от Либия, е намалял, посочва агенцията. ФРОНТЕКС уточнява, че сирийските бежанци са основната група мигранти, опитващи се да влязат в ЕС. Според Международната организация по миграцията, броят на загиналите в Средиземно море мигранти е 3103 души, предаде БНР.

Бежанската криза ще е акцент и на предстоящата среща на европейските лидери. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил Турция, че ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде Ройтерс. В писмо до европейските лидери, в което се уточнява дневният ред за европейската среща на върха в четвъртък, Туск припомня започналите преговори за мигрантската криза с Турция, която, според европейски представители, искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в блока.

Отстъпките могат да бъдат оправдани само, когато Турция действително редуцира притока от бежанци, пише Туск. Той предупреждава европейските лидери, че заради усложнената обстановка в Сирия, Европа трябва да е готова за заплахата от още по-голяма вълна от мигранти през пролетта.

Междувременно сирийската армия, Иран и ливанското шиитско движение Хизбула подготвят сухопътна офанзива срещу бунтовниците в района на Алепо, подкрепяна от руските въздушни удари, предаде Ройтерс. Офанзивата ще последва сухопътна атака, подета от същата коалиция от сили миналата седмица срещу бунтовници в провинция Хама. Хиляди ирански войници вече са пристигнали в Сирия, за да участват в офанзивата в Алепо, в подкрепа на сирийския президент Башар Асад. Контролът над град Алепо и едноименната провинция сега е разделен между силите на сирийското правителство, бунтовнически групи, сражаващи се срещу Асад и групировката Ислямска държава, която държи няколко селища край града, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.04 | 18:01

2
Ами Европа да е готова да се удави в тая бежанска вълна от арабски цигани ! България първа ! Но да го направи толерантно ! Пълни кретени са Туск , Меркел , Юнкер и т.н . ! Брейвик с такива като тях трябваше да започне !

2015.10.16 | 04:10

1
Тая война няма да продължи дълго !Продължава ,защото краварите я поддържат ,но почнаха да губят !Първо петрола ,а скоро и оръжията ,с които снабдяват ИДИЛ !

Добави коментар

Водещи новини