"Вишеградската четворка" може съвместно да охранява южната граница на Унгария, смята чешки

  • 02 октомври 2015 20:28

  • 2071
  • 1
"Вишеградската четворка" може съвместно да охранява южната граница на Унгария, смята чешки
© Gettyimages/Gulliver

Страните от "Вишеградската четворка" (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) може да съвместно да охраняват южната граница на Унгария, през която бежанците попадат в Шенгенската зона.

Това съобщи днес чешкият премиер Бохуслав Соботка, цитиран от ТАСС.

"Нашето правителство е готово да подпомогне Будапеща в защитата на шенгенската граница", каза той и допълни: "Чехия възнамерява да предложи на страните от Вишеградската четворка да охраняват заедно южната граница на Унгария".

Соботка уточни, че вътрешните министри от "Вишеградската четворка" ще обсъдят конкретните аспекти на предложението. Той допълни, че Прага напълно подкрепя искането на унгарското правителство за съвместна охрана на шенгенската граница, което то е отправило вчера към регионалните партньори.

Началникът на генералния щаб на чешката армия Йозеф Бечваж от своя страна съобщи пред журналисти, че "в Унгария ще бъдат изпратени 20 военнослужещи, транспорт, полева кухня и друга техника, необходима за подпогане на разпределението на бежанците".

Чешкото подразделение, което се очаква да пристигне на 15 октомври, ще остане в Унгария през следващите два месеца, допълва ТАСС.
Соботка и вътрешният министър на Чехия Милан Хованец заявиха, че срещата на вътрешните министри на "Вишеградската четворка" за обсъждане на въпроса ще е на 8 октомври, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Чехия може да изпрати над 100 полицаи и военни, съобщи още Хованец в Туитър, цитиран от Асошиейтед прес, като изрази очакване Полша и Словакия също да изпратят контингенти. Хованец посочи, че плановете може да включат изпращането на стотици чешки, полски и словашки военни и полицаи, които да помагат в патрулирането на южната унгарска граница няколко месеца, предаде Чешката осведомителна агенция (ЧТК), цитирана от БТА.

Според Асошиейтед прес така може да се създаде неудобната ситуация военни от държави членки на Европейския съюз да охраняват границата на Унгария с друга членка на ЕС, Хърватия, която обаче не е шенгенска страна, или със Сърбия, която е кандидат за еврочленство.

Последвайте канала на

2071 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РОБЕРТ

2015.10.03 | 17:38

1
Да не разчитат на поляците ще ги предадат както направиха на гласуването.По добре да се обърнат към румънците те излязоха по читави.

Добави коментар

Водещи новини