Задължават сводниците в Амстердам да говорят на български

  • 02 октомври 2015 19:39

  • 7627
  • 5
Задължават сводниците в Амстердам да говорят на български
© Gettyimages/Gulliver

Властите в Амстердам отнеха правата на собственик на бордей, защото не можел да говори български и унгарски, съобщи BBC.

Публичните домове са законни в Холандия и трябва да се лицензират на местно ниво, но властите се опитват да борят трафика на хора, както и злоупотребите.

Според Европейския съд е възможно да се изисква от собствениците на публични домове да могат да общуват на езика на проститутките, които работят за тях.

Повод за решението стана иск, свързан с отказа на властите в Амстердам да предоставят нови разрешителни на собственик на публичен дом, който отдава под наем витрини на проститутките в квартала на червените фенери.

Според трибунала в Люксембург отказът е бил правомерен, тъй като сводникът не може да говори български или унгарски и съответно да се поинтересува дали жриците са станали обект на трафик и дали са били принудени да продават телата си.

В своя защита шефът на бордея изтъкна възможността да използва преводачи или софтуер за онлайн превод, с които да общува с проститутките. Той се позова и на правилата на единния пазар на ЕС, като заяви, че кметът на Амстердам го е санкционирал по „дискриминационен” и „несъразмерен” начин.

Върховният съд на Европейския съюз обаче отхвърли тези мотиви, като се позова на „причини, свързани с обществения интерес”.

Последвайте канала на

7627 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.10.27 | 23:06

5
Ъм..това добре, ама тогава трябва да говорят на цигански, а не на български, пък това няма няма как да се установи, понеже циганският език няма установена лингвистична норма..
fffffff

2015.10.13 | 20:00

4
По тази логика всички сводници ще научат български все пак половината проститутки в европа са българки...
Червен фенер

2015.10.05 | 17:42

3
E, в това поне сме номер едно! Най-разпространените курви в Европа - българските! Заради тях дори се налага холандците да учат български. Как да не се гордееш!

2015.10.05 | 17:42

2
bilgarkite go pravqt nay dobre

2015.10.03 | 09:20

1
dayre adres vednaga otivam

Добави коментар

Водещи новини