"Ню Йорк таймс": Въпреки демографския срив, в Източна Европа не щат имигранти

  • 02 октомври 2015 09:36

  • 2250
  • 11
"Ню Йорк таймс": Въпреки демографския срив, в Източна Европа не щат имигранти
© gettyimages

В Германия очакваното пристигане на един милион мигранти тази година се представя на несъгласните понякога граждани и като начин за инжектиране на повече икономическа мощ в страната със застаряващо население, което се очаква да намалее с 8 процента през следващите едно-две десетилетия. За бившите комунистически страни в Източна Европа, където населението намалява още по-бързо, а икономиките преживяват трудности, притокът на имигранти като че ли би бил доста удачно решение. Но не и ако попитате хората там, пише в. "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от София.

Вестникът цитира българския вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, според когото българите не са особено склони страната им да приема повече имигранти. "Настроенията тук по-скоро са, че има твърде много, а не твърде малко имигранти", казва той. Това е парадоксът на имиграционната криза в Източна Европа, отбелязва "Ню Йорк таймс". Макар районът да е изправен пред най-страшната демографска имплозия на континента, той се съпротивлява най-силно срещу приемането на мигранти, пише авторът на статията.

От една страна сред източноевропейците има силно усещане за заплаха, която крие имиграцията, а от друга, заради трайната комбинация от отслабващи икономики и корумпирани правителства тези страни не са особено привлекателни за имигрантите. Всъщност България се оказва непривлекателна дори за българите, които, както и имигрантите, масово се насочват към по-благоденстващите части на Европа, подчертава изданието.

Според най-новия годишен доклад на ООН за населението на Земята всичките десет страни в света, където се очаква населението да намалее най-много до 2050 г., са в Централна и Източна Европа, а България заема челното място, припомня "Ню Йорк таймс". При все това антиимигрантските настроения в района са силни, а хората се опасяват, че вълната от имигранти, стичащи се в Европа от Близкия изток, Афганистан и къде ли не, ще унищожи крехките местни икономики и ще отслаби националната култура.

Всекидневникът цитира президента на варшавската фондация "Стефан Батори" Александер Смолар, според когото би било рационално и прагматично тези страни да се възползват от миграцията. "Трябва да имаме предвид обаче, че за разлика от западните страни, на тези държави никога не им се е налагало да разработват голяма имиграционна политика. Страните от Източна и Централна Европа никога не са били страни на имиграция, а по-скоро на емиграция", обяснява той. Това важи и за сегашната ситуация, особено за държави като България, които бяха приети в Европейска съюз и чиито граждани получиха възможност да пътуват по-свободно, допълва вестникът.

Последвайте канала на

БТА
2250 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
+

2015.10.03 | 06:33

10
Американците ни мислят за прости като тях
111

2015.10.03 | 06:34

11
не само американците ни мислят за прости и изостанали първото което ме попите работодателя в Испания беше дали имаме ток в домовете си

2015.10.03 | 06:33

8
Тия от "Ню Йорк таймс" да си траят. Когато ние сме били държава те дори не са и предполагали ,че Америка съществува, а тяхната емиграция е избила доста от туземците,останалите живеят в резервати ,като животни. Ако става дума за такава имиграция. Да си гледат негрите и да мълчат

2015.10.03 | 06:33

9
Не е избила доста , избила е всички които е срешнала. Сега са най големите хуманисти и ментори

2015.10.03 | 06:33

6
Тия от тоя вестник малоумни ли са или нарочно дразнят?

2015.10.03 | 06:33

7
И те са като нашите драскачи, окупирали фалшивата преса и плюят наред!

2015.10.03 | 06:33

5
Демогравският срив в цяла Европа се дължи на бедността в източноевропейските страни и на кариеризма и липсата на подкрепа за работещите майки в Западна Европа. Понякога си мисля, че нарочно се създават такива условия, за да има оправдание за внасянето на орки в Европа.
goct

2015.10.03 | 06:32

4
KOGA NAI-POCLE 6TE CI OTVORITE O4ITE,JIVEEM V MIZERIA I GLAD I PAK PLUETE - CACHT.UMIRAME I KATO DYRJAVA.PUTIN 6TE RAZPALI TRETA CVETOVNA,NE MU "PUKA" NA RUCNAKA,DALI 6TE UMRE OT GLAD ILI V AFRIKA...IDIOTI...

2015.10.03 | 06:32

3
Демографския взрив в Източна Европа и в нашата страна е вследствие на водената гейска политика на САЩ и западните държави.Правете още гей-прайдове, за да може да се увеличават педерастите е да РАЖДАТ деца!Правете тези прайдове за да може мъжете да стават жени!

2015.10.03 | 06:32

2
От вестник,който се издава в държава основана от мигранти друго не очаквам.Ето какво правят много мигранти на друго място - основават държава.
Комунистка

2015.10.03 | 06:31

1
Ох Бай Тошо, Бай Тошо ти умря и се отърва, ама ние какъв ще го духаме сега??? Еее то Тоя Свят на нищо не прелича, само Боклуци се раждат и ръководят. При тебе имаше красиви и чисти Хуюве, Човек със Удоволствие да се наибе, а сега само миризливи Мърши за нищо не стават!!!

Добави коментар

Водещи новини