Орбан: Твърдението за нарушаване на човешките права от Унгария е лъжа

  • 25 септември 2015 20:27

  • 2594
  • 2
Орбан: Твърдението за нарушаване на човешките права от Унгария е лъжа
© Getty Images/Guliver

След разговорите на унгарския премиер Виктор Орбан, който бе на еднодневно посещение в австрийската столица, с федералния канцлер Вернер Файман и вицеканцлера Райнхолд Митерленер, не бе дадена обща пресконференция. В унгарското посолство Орбан е информирал поканени журналисти за разговорите с австрийските си колеги, информира БТА.

Електронните издания на медиите коментират думите на Орбан, че е лъжа твърдението за нарушаване на човешките права отстрана на Унгария. Според министър-председателя страната му се чувства изоставена при решаване на актуалния проблем с бежанците, въпреки че това е общоевропейско изпитание.  По думите му "Унгария е нападана от европейските държави затова, че спазва Шенгенските правила". По-нататък Орбан заявил, че е готов да забрави сравнението на Файман с времето на националсоциализма, и говорил за добра воля и конструктивни разговори.

За пореден път унгарският премиер призовал австрийския канцлер да каже ясно какво трябва да направи Унгария. "Трябва ли да изпълним предложението на хърватския премиер Зоран Миланович и да съборим граничните бариери или да пазим по-добре границите и да създадем коридори от Сърбия към Австрия и Германия", казал Орбан пред журналистите, като добавил, че досега не е получил ясна подкрепа от Австрия за нито една от двете позиции.

Във връзка с оградата по хърватската граница Орбан заявил, че не е видял от Виена "подкрепа от сърце", а по-скоро "форма на примирение".  От унгарска гледна точка обаче единствената възможност е това, което вече се е оказало ефикасно на границата със Сърбия, да се приложи и за границата с Хърватия.  "Не е приятно да се строят огради", цитират изданията думите му, "но след като ежедневно в Унгария ще идват по осем до десет хиляди души, няма време за губене".

Според някои медии очевидно разговорите с австрийските политици не са довели до конкретно сближаване на позициите. Те цитират Орбан, според когото разговорите не били конструктивни, а Унгария трябвало да понася "приятелски огън" от страна на Австрия.
От своя страна Файман обобщи в изявления за пресата, че е необходимо да се води диалог с Унгария. Канцлерът заяви, че споразумението за сигурността на външните граници на ЕС е юридически издържано. Същевременно е подчертал, че правото на политическо убежище е "човешко право". Файман е изразил желание за по-добър информационен обмен с Унгария, определил е отношенията между двете държави като коректни, макар и "обтегнати".

Първата среща на унгарския министър-председател днес бе с вицеканцлера Райнхолд Митерленер. Според Митерленер е протекъл "добър разговор по същество", в който било договорено по-добро сътрудничество при уреждането на кризата с бежанците. Постигнато е съгласие за по-тясно сътрудничество при осъществяване на предложенията на ЕС за защита на външните граници и изграждане на "горещи точки".

"С оградата към Сърбия унгарската страна пази външната шенгенска граница. Шенгенската система, и дъблинските правила трябва да се спазват, докато няма по-добра система", заяви Митерленер. Регистрацията на бежанците и контролът на границите на ЕС са важни, но не сме съгласни с методите на унгарската политика за бежанците. Разбира се, граничната ограда има смисъл само тогана, когато се охранява", продължи вицеканцлерът, който също пожела по-добър обмен на информация между двете държави по положението с бежанците.

По повод отказаната среща с шефа на националистическата Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, Орбан обяснил, че тази среща е била запланувана, но я е отказал по съвет на австрийското правителство.

Последвайте канала на

2594 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
9MM

2015.09.29 | 21:46

2
BRAVO , G-N ORBAN,BRAVO ,ZALKO TCHE V BALGARIA VSHITSHKOTO POLITIK E ZIV PEDAL - NEIZVESTNO ZASTO..

2015.09.27 | 17:43

1
тия са се запазили грамотни хора защото не друсат кючеци

Добави коментар

Водещи новини