Папа Франциск замина на посещение в Куба и САЩ

  • 19 септември 2015 13:09

  • 1063
  • 0
Папа Франциск замина на посещение в Куба и САЩ
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отпътува от Рим за Хавана, където започва знаковото му посещение в Куба и САЩ, предадоха световните агенции.

Самолетът на "Ал Италия" с папата, антуража му и журналисти излетя от международното летище "Фиумичино" в 10.30 ч. местно време (08.30 ч. по Гринуич). Пътуването до кубинската столица ще продължи почти 12 часа, отбелязва Ройтерс.

Вчера Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова в Туитър последователите си да се молят за успеха на пътуването му. "Имам нужда от молитвите ви", добави папата.

Папата ще прекара четири дни в Куба, преди да отлети за Вашингтон във вторник. Франциск ще посети също Ню Йорк и Филаделфия, преди да се върне в Рим на 28 септември. Това е първото посещение на аржентинския папа в двете страни. Ватикана посредничи за възстановяването на дипломатическите отношения между Куба и Вашингтон миналата година, припомня Ройтерс.

Очаква се в неделя Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март да се срещне както с предишния кубински президент Фидел Кастро, така и с брат му Раул, сегашния лидер на страната, отбелязва ДПА.

Това е третото посещение на папа на острова. По-рано островът беше посетен от папа Йоан Павел Втори през 1998 г. и папа Бенедикт Шестнадесети през 2012 г., припомня ТАСС, цитирана от БТА. Сред придружителите на папата са държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, и за първи път, секретарят за отношенията с държавите (външният министър на Светия престол) архиепископ Пол Ричард Галахър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини