Експерт: Възможна е трудна коалиция в Гърция

  • 12 септември 2015 14:25

  • 1357
  • 1
Експерт: Възможна е трудна коалиция в Гърция
© gettyimages

Гражданите не чуха нещо ново в предизборния дебат в Гърция.. Те слушаха горе долу това, което очакват, от всички лидери, които бяха на този дебат, каза пред БНР социологът от Атинския университет проф. Георгиос Плиос.

Дясноцентристиката Нова Демокрация, Ляманта партия СИРИЗА на бившия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли, социалистите от ПАСОК и центристката Потами горе долу избягваха да говорят за третия меморандум и мерките, които този документ предвижда. По-скоро „Народно единство“ – тази част, която се отцепи от СИРИЗА и сформира друга партия, и „Златна зора“, и Комунистическата партия са тези, които главно отрицателно говорят за този меморандум. Но, общо взето, в разговора, който се провежда сега в Гърция, тези мерки изобщо не се засягат.

Според експерта очаква се слаба избирателна активност в Гърция. Радикалната „Златна зора“ ще събере над 7% одобрение на предстоящите избори, тъй като хората, които гласуват за партията, избягват да оповестяват това в изследванията, допълни той.

„Народно единство“ могат да разчитат на недоволството на тези, които гласуваха за СИРИЗА и сега са разочаровани. Според сондажите се смята, че те ще отнемат между 2.5 и 3.5% от гласовете за СИРИЗА.

Вероятността за „голяма коалиция“ между СИРИЗА и „Нова демокрация“, чиито резултати според социолозите се разминават само с около процент, Плисос коментира така: Възможно е, но няма да е лесно. Трябва да се измисли и някаква опасност или тя да е реална. Такава би могла да е „Златна зора“. Политиката, която ще бъде приложена в Гърция след изборите, е известна, независимо кой ще победи, категоричен е социологът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.13 | 09:59

1
Гърците да накарат и бежанците да гласуват. Тогава ще се оправи работата там!

Добави коментар

Водещи новини