Франция отстрани от длъжност почетен консул в Турция, продавала лодки на бежанци

  • 12 септември 2015 08:11

  • 2670
  • 1
Франция отстрани от длъжност почетен консул в Турция, продавала лодки на бежанци
© Getty Images/Guliver

Френският външен министър Лоран Фабиюс отстрани от длъжност почетен консул в Турция, която е собственичка на магазин за морски принадлежности и продавала лодки на бежанци, предаде Франс прес.

"Министърът нареди да бъде отстранена от длъжност", съобщи говорителят на френското външно министерство Ромен Надал. Той заяви това в отговор на запитване за репортаж на телевизия Франс 2, в който е показана собственичката на магазина в Бодрум. В магазина има френско знаме и плакет, който твърди, че в магазина се помещава "консулска служба на Франция".

"Франсоаз Олджай бе уведомена за отстраняването си от длъжност от генералния консул на Франция в Истанбул", добави Надал.
Франсоаз Олджай е била почетен консул на Франция от октомври 2014 г.

В репортажа на Франс 2, който е заснет със скрита камера, тя признава, че продава надуваеми лодки и спасителни жилетки на мигранти и бежанци, които се опитват до достигнат някой гръцки остров с опасност за живота си. Олджай също признава, че с тези си действия участва в трафик и уверява, че и местните турски власти участват в него. На въпрос защо не спре тези продажби, тя отвръща, че ако тя спре, други ще го правят на нейно място.

От курорта Бодрум хиляди бежанци заминават в посока към гръцките острови. Именно край този град се удави с други свои роднини 3-годишният Айлян Курди, чиято снимка на плажа ужаси цял свят, отбелязва АФП.

"Ако твърденията бъдат доказани, почетният консул може да бъде уволнен с разрешение на министъра по предложение на посланика", уточни говорителят на френското външно министерство.

Почетните консули по принцип работят на доброволни начала. Те са чиновници с особен статут, който им позволява да упражняват платена професионална дейност. Главната им задача е да поддържат тесен контакт със сънародниците си. Те имат ограничени правомощия за защита и оказване на съдействие поради познаването си на региона и връзките им с местните власти, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нико

2015.09.15 | 03:22

1
лицемерие безкрай. САЩ създадоха чудовището ИДИЛ и го снабдяват с оръжие по всякакъв начин, защо жената да не изкара някой и друг лев от нещастието на хората, търсещи спасение от войната.

Добави коментар

Водещи новини