В. Гардиън: ЕК е далеч от състраданието към бежанците на Жан-Клод Юнкер

  • 11 септември 2015 10:27

  • 1402
  • 2
В. Гардиън: ЕК е далеч от състраданието към бежанците на Жан-Клод Юнкер
© gettyimages

Годишното послание на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент продължава да се коментира в британския печат. Вестник "Гардиън", в статия на Апостолис Фотиадис, вижда силно разминаване между патетични думи и реални дела в изложението на Юнкер.

След като отбелязва състрадателния тон, с който шефът на Еврокомисията е говорил за трагедията на бежанците, влизащи в Европа, и за необходимостта да им се помогне в духа на европейската хуманност, авторът отбелязва, че риториката на Юнкер е в рязък контраст с реалните дела на Европейската комисия. "На подиума официалните й представители могат да разголват кървящите си от състрадание към бежанците сърца, но на заден план те тихо изграждат апарат за сигурност, който ще осигури строг надзор и тотален контрол над човешките вълни, нахлуващи към и зад външните граници на Европейския съюз."

След като отбелязва, че коментаторите оценяват липсата на координиран механизъм за обработване на бежанския поток като "провал" от страна на ЕС и на страните членки, авторът на "Гардиън" смята, че те пропускат главното. "Бежанската криза не е провал, а изцяло съответства на стратегическите приоритети на Еврокомисията за имиграцията и контрола върху границите. Години наред политиката на комисията е да се инвестира в създаването на рестриктивни институционални структури, които да отблъскват масовите човешки вълни вълни от външните граници на ЕС. Човешката трагедия в Средиземно и Егейско море не изглежда да е накарала Комисията да промени приоритетите си", подчертава авторът.

На тази политика, според него, служи намерението за ускорено изграждане на приемни центрове за имигранти в Гърция и други страни за първо влизане на имигрантите в ЕС, чиято основна цел ще бъде щателният скрининг и идентификация на пристигащите с очевидната цел да се ускорят и процедурите по репатрирането им от Фронтекс. За осъществяването на тези намерения се отпускат и огромни суми, добавя той.

Докато европейските държави се карат за системата от задължителни квоти за разпределяне на бежанците, тяхното сътрудничество за укрепване на "Крепостта Европа" върви много по-гладко. Авторът описва някои слабо оповестявани крути военни мерки, които са в ход, за пресичане на бежанския поток през Средиземно море в рамките на операция "Еунавфор Мед" и които могат да доведат до убийството на невинни хора.

Следващия път, когато Юнкер говори за нуждата спасяването на живота и достойнството на бежанците да стане приоритет, някой трябва да го запита как тези твърдения се връзват с една политика, която поставя като приоритет създаването на пречки пред хората, бягащи от конфликти, и превръща Европа в непристъпна високотехнологична крепост, пише в заключение авторът.

Последвайте канала на

БТА
1402 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Съгласен

2015.09.13 | 09:09

2
Давам ти право Гошо, от 22 години живея в тая тъпа Германия сега ще замина за Коста Рика, то тука става все по лошо
гошо

2015.09.12 | 13:21

1
Педерастка Европа се разпада.Време е да се махаме от тази еврейска,а както се очертава за в бъдеще и арабска организация.

Добави коментар

Водещи новини