Хотелиер дарява 5000 нощувки на бежанци

  • 09 септември 2015 08:41

  • 1454
  • 0
Хотелиер дарява 5000 нощувки на бежанци
© Getty Images

Норвежкият милиардер Петер Стордален, спечелил богатството си от хотелиерския бизнес, предложи днес 5000 безплатни дни престой в хотелите на своята група за бежанци, които се нуждаят от подслон, предаде Франс прес.

Драмата на сирийските мигранти, пристигащи в Европа с десетки хиляди, засяга абсолютно всички, обясни той пред Норвежкото телеграфно бюро. Стордален уточни, че ще плати и храната на хората, които е готов да приюти в своите хотели.
Норвежката агенция по миграцията съобщи, че ще разгледа предложението на бизнесмена, ако центровете за приемане се препълнят. През август Норвегия прие 2313 кандидати за убежище, предимно от Сирия, Еритрея и Афганистан. Това е най-големият брой за един месец от 90-те години. До края на годината общо 16 000 души може да потърсят убежище, в сравнение с 11 480 души през 2014 г.

Норвежки сайт, на който хората могат да предложат подслон на новопристигнали търсещи убежище, предизвика сериозен интерес днес малко след появата си, съобщиха днес организаторите, цитирани от ДПА. "След един час имахме 300 легла и 100 души се свързаха с нас", съобщи Магне Хенриксен, редактор в християнския всекидневник "Варт ланд". Сайтът започна работа късно снощи като съвместен проект на нейния вестник, група за уебдизайн и фондация, специализирана в набирането на средства от дарители за различни проекти.

Хората, които се запишат, не са задължени да предложат легла, но ако възникне нужда, имената им могат да бъдат предадени на норвежката служба по миграцията, подчертаха организаторите.

Испания промени рязко курса си, заявявайки, че е готова да приеме толкова бежанци, колкото предложи Европейската комисия, предаде Ройтерс, цитирайки заместник премиерката Сорая Саенс де Сантамария. По-рано Мадрид заяви, че ЕС иска от Испания да приеме прекалено много бежанци, предвид 22-процентната безработица и мигрантите, които стигат директно до испанските брегове от Африка.

Сантамария не уточни броя на бежанците, на които ще бъде дадено убежище. Очаква се Европейската комисия, която трябва да разпредели 160 000 търсещи убежище между страните от ЕС, да изпрати над 19 000 в Испания.

В отговор на въпрос за причините за рязката промяна на испанската позиция, Сантамария поясни, че ситуацията се е променила и вниманието се е преместило от мигрантите, пристигащи през Средиземно море, към кризата в Източна Европа. Общественото мнение в Испания, както и в други части на Европа, беше силно повлияно от снимката на 3-годишно сирийско момче, удавило се при опит да достигне Гърция, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица испанският премиер Мариано Рахой преговаря с канцлерката Ангела Меркел в Германия. Испански медии съобщиха, че Рахой е бил подложен на натиск от Берлин да приеме повече бежанци.

Премиерът на канадската провинция Квебек Филип Куяр реши да приеме у дома си семейство сирийски бежанци, предаде Франс прес. Семейство Куяр са решили да се включат в група за закрила на бежанци. Повечето от 1074 сирийски бежанци, приети в Канада от началото на годината, бяха приети с помощта предимно на хуманитарни организации или на групи от 2 до 5 човека, които се ангажират да се грижат за бежанците в продължение на поне една година.

Правителството на Квебек обяви вчера, че иска най-малко да утрои броя на сирийските бежанци, които ще приеме до края на годината, достигайки 3650 души. До момента провинцията е приела 643 души.

Кметът на Торонто Джон Тори също ще спонсорира сирийски бежанци. Правителствата на няколко провинции и кметове оказаха натиск върху централното правителство да направи повече заради кризата в Средиземно море. Темата за бежанците беше включена и в предизборната кампания, но консервативното правителство поддържа политиката си да приеме 20 000 бежанци в рамките на четири години.

Последвайте канала на

БТА
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини