Кризата с бежанците предизвика оставка в Унгария (обновена)

  • 07 септември 2015 19:51

  • 2049
  • 0
Кризата с бежанците предизвика оставка в Унгария (обновена)
© gettyimages

Унгарският министър на отбраната Чаба Хенде подаде оставка след заседание на съвета за национална сигурност, свикано, за да обсъди огромния поток от бежанци и имигранти, пристигащи в страната, предаде Ройтерс, като цитира националната агенция МТИ.

Премиерът Виктор Орбан прие оставката на Хенде и предложи поста на съпартиеца му от ФИДЕС Ищван Симичко, бивш държавен секретар в министерството на отбраната. Хенде подал оставка, защото унгарските въоръжени сили твърде бавно изграждали оградата по южната граница на Унгария със Сърбия, чиято цел е да спре хилядите имигранти и бежанци от влизане в страната. Правителствен източник съобщи, че премиерът Орбан бил недоволен от твърде бавното построяване на граничните защити.

По-рано днес унгарската полиция използва лютив спрей срещу тълпа от имигранти, опитващи се да си пробият път през кордона в Роске на сръбската граница. Случаят показва трудността да се задържи потока от имигранти, които бягат от конфликти в Близкия изток, отбелязва Ройтерс. Имигрантите били ескортирани от полицията към транзитен лагер за снемане на отпечатъци и административно регистриране на влизането им в ЕС. Те се добрали до шосето, водещо към Будапеща, където тръгнали срещу движението в посока към столицата. Полицаите не могли да ги спрат въпреки използването на лютив спрей, а някои от имигрантите се сбили с тях, предава БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини