Македония, Сърбия, Австрия и Унгария подписаха меморандум за справяне с бежанската криза

  • 04 септември 2015 15:56

  • 1900
  • 0
Македония, Сърбия, Австрия и Унгария подписаха меморандум за справяне с бежанската криза
© Getty Images/Guliver

Проблемът с наплива на бежанци от военните зони в Близкия изток в Македония, Сърбия, Унгария и Австрия не е проблем единствено на държавите, през които мигрантите минават транзитно на път към Западна Европа, а е проблем на Европа като цяло. Това е заключението от днешната среща на представители на министерствата на вътрешните работи на четирите страни в Охрид, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Вътрешните министри на Македония, Сърбия и Австрия Митко Чавков, Небойша Стефанович и Йохана Микъл-Лайтнер и заместник държавният секретар на унгарското вътрешно министерство Кристина Берта подписаха в Охрид меморандум за разбирателство, посветен на мерките за справяне с изключително големия наплив на бежанци и имигранти, заливащи тези страни.

След подписването на документа Митко Чавков подчерта, че за глобалните миграционни въпроси няма фрагментарни решения и затова меморандумът представлява платформа за съвместни действия. Той допълни, че документът съдържа и конкретни заключения, които ще бъдат представени на предстоящата среща на министрите на вътрешните работи на ЕС.

Микъл-Лайтнер посочи, че е изключително важно решението на проблема да се намери час по-скоро, както Европа реагира при решаването на финансовата криза в Гърция. Тя подчерта, че това не означава проблемът да бъде решен веднага, но предполага включване на всички структури на ЕС и осигуряване на финансова подкрепа за неговото решаване.

"Нямаме много време. Спешно е нужно решение и този въпрос изисква Европа да се произнесе колкото може по-скоро", каза Небойша Стефанович. Кристина Берта посочи и нуждата от изменения в европейските закони за даване на убежище и в системата за съдебно преследване за трафик на хора

Последвайте канала на

1900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини