Руски медии: Предсрочният вот в Гърция спъва реформите

  • 21 август 2015 09:11

  • 1601
  • 1
Руски медии: Предсрочният вот в Гърция спъва реформите
© gettyimages

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли подаде снощи оставка, което на практика води до неизбежни предсрочни избори в страната, пише "Комерсант".

Според вестника предсрочните избори са необходими вследствие на "сериозното разцепление в управляващата коалиция СИРИЗА". Споразумението за трета кредитна програма за Гърция от 14 август бе прието най-вече благодарение на опозиционните партии, тъй като няколко десетки депутати от СИРИЗА се обявиха против "антинароден меморандум" с кредиторите на страната, напомня изданието.

Европейската комисия отправи вчера сигнал, че предсрочни избори - вероятно на 20 септември, "може да засилят подкрепата за програмата на Европейския стабилизационен механизъм, която току-що бе подписана от премиера Ципрас от името на Гърция". На същото се надява и самият вече бивш премиер, прекарал на поста едва 7 месеца. Рейтинговата агенция Moody`s обаче предупреди, че насрочването на предсрочни избори може да спъне изпълнението на новата програма, съгласувана с кредиторите, посочва "Комерсант".

Според гръцки социолози, Ципрас има шансове наесен отново да оглави правителство, изтъква всекидневникът и цитира допитване отпреди месец на центъра "Метрон аналайзис", според което партията му все още е била най-популярна политическа сила в страната и е можела да разчита на 33,6 процента от гласовете. Не би могла обаче сама да формира кабинет, а ситуацията днес е вече доста по-трудна. "Бунтарите" от СИРИЗА може да учредят своя леворадикална партия, която сериозно да конкурира бившите им съратници, прогнозира всекидневникът.

Очаква се в най-скоро време цяла група депутати да заявят, че излизат от коалицията на Ципрас - това са върли противници на политиката за "затягане на коланите" начело с бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис. На предстоящите избори те може да дадат най-жестока битка на своя някогашен лидер, пояснява изданието.

Остава впрочем минимален шанс да се избегнат нови избори. Според конституцията на Гърция, втората по големина партия - десноцентристката "Нова демокрация", трябва да се опита да формира правителство на малцинството. Партийният водач Евангелос Меймаракис заяви вчера, че започва преговори по въпроса, добавя "Комерсант".

Решението на Ципрас нито е импулсивно, нито зле обмислено, подчертава пред "Лента" политологът Фьодор Лукянов. Ципрас се озова в твърде странно положение - през юни-юли гледаше да се покаже възможно най-твърд преговарящ, несклонен на отстъпки в диалога с германците. Още повече че имаше картбланш - референдумът показа, че повечето гърци го подкрепят. В крайна сметка обаче Ципрас прие всички условия, натрапвани от Берлин. Това възмути част от населението и разцепи партията СИРИЗА. Предсрочните избори ще помогнат на Ципрас да обедини своите симпатизанти и ще потвърдят, че той все още разполага с подкрепата на гръцкия народ, обяснява аналитикът.

Според "Лента", Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли е избрал "идеалния момент - днес са налице всички фактори късметът отново да споходи партията СИРИЗА". Гърците схващат, че проблемът не е коренно решен, но самият факт, че банките отново работят и банкоматите пак дават пари, им действа успокоително, отбелязва електронният вестник. "Освен това, Ципрас може да е сигурен, че Европа няма да го "гази" - нали е приел всички условия на кредиторите. А юлският референдум показа, че гръцките опозиционни партии не могат сега да се мерят със СИРИЗА - колкото и да се противяха, вотът приключи с резултат, необходим на Ципрас, а не на опонентите му", допълва Лукянов.

Експерти признават, че не могат да предскажат изборния резултат, защото гръцкият народ още и сам не знае как ще гласува, пише "Взгляд". След седмиците неразбория около гръцката ситуация "много неща зависят от Европа. Тя знае как да манипулира и да стимулира някои процеси в страни като Гърция. ЕС - включително Германия, ще полага всички усилия на власт да се върнат консерваторите или поне да се формира центристки кабинет", прогнозира Александър Рар, научен директор на Германско-руския форум. "Ципрас има шансове пак да спечели. Защото народът е настроен радикално, критично спрямо ЕС. Всичко зависи от това дали хората ще виждат полза от започналите реформи или нещата ще си останат в предишната фаза, в стагнация. Голямо значение ще имат последните предизборни дни", казва експертът.

Според Рар, гръцките избиратели още не са уморени от честите походи до изборните секции и сред тях засега не растат нагласи за промяна в самия конституционен строй - например президентът да получи повече пълномощия и занапред да няма избори за парламент през половин година. "Още е трудно да говорим за това. На силен президент също не може да се разчита. В Гърция живеят поколения, които помнят какво значи диктатура. Те не искат да се връщат в тези времена, хранят твърде много надежди, свързани с Европа. Нали видяхме референдума. Почти половината народ гласува на практика за Европа. Затова днешната политическа система в Гърция все още е стабилна", резюмира Александър Рар пред "Взгляд".

Последвайте канала на

БТА
1601 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.21 | 15:32

1
Пияните блядове се изядоха от яд -- мекерето им изтърва властта и заминава в трета глуха !! А толкова рубли инвестираха в него и толкова големи надежди му възлагаха да разцепи ЕС !! Ех , надежди говежди !!

Добави коментар

Водещи новини