Германците в източната част на страната са по-големи расисти от сънародниците си на запад

  • 18 август 2015 15:34

  • 2727
  • 1
Германците в източната част на страната са по-големи расисти от сънародниците си на запад
© Gettyimages/Gulliver

Почти половината от престъпленията от расова омраза в Германия през 2014 г. са били извършени в източните провинции - територията на бившата ГДР, където живее само 17 процента от населението на страната, предаде ДПА, като цитира местен вестник.

Цели 47 процента от расово мотивираните престъпления са били извършени в източните провинции, включително Берлин, съобщава "Мителдойче цайтунг", като се позовава на доклад на министерството на вътрешните работи. Броят на подобни инциденти в Източна Германия миналата година е бил 61 - с 40 процента повече от 2013 г.  И макар че само 130 престъпления с расови мотиви срещу имигранти са докладвани за цялата страна, броят на перстъпленията от омраза скача на 1029, когато се включат и престъпленията, приписвани на крайнодесен екстремизъм.

Западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е най-многолюдната в страната, е начело с 370 престъпления, следвана от Берлин със 111. Бившите източногермански провинции като, Саксония, Тюрингия и Саксония-Анхалт отчитат по-ниско равнище на престъпления, съответно с 6, 57 и 47 случая, но цитираният доклад коментира, че престъпността в тези провинции е непропорционално висока предвид по-малобройното им население.

Почти половината от всички престъпления, приписвани на крайнодесен екстремизъм, остават неразкрити, докато 64 процента от расово мотивираните атаки срещу имигранти са довели до криминални обвинения. Това равнище на успешна разкриваемост е спаднало с 14 процента в сравнение с предходната година, припомня БТА.

Ирене Михалич, която е член на комисията по вътрешните работи в парламента от Зелената партия, посочва, че други независими органи съобщават за по-високо равнище на престъпления от омраза и десен екстремизъм от официалната статистика - 781 престъпления с расови мотиви и вместо 410 според правителството.

Последвайте канала на

2727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.11.24 | 13:54

1
Расизъм също е, да си обичаш Държавата, виждайки че политиците я продават.

Добави коментар

Водещи новини