Унгария започва антиимигрантска кампания в транзитните страни

  • 14 август 2015 12:00

  • 1496
  • 2
Унгария започва антиимигрантска кампания в транзитните страни
© gettyimages

Унгария ще разпростре антиимиграционната си кампания върху страни като Гърция, Македония и Сърбия, през които миналата година в страната са влезли над 120 000 имигранти, заяви вчера унгарското правителство, цитирано от АП.

Правителството иска да убеди имигрантите, че не си струва да влизат в Унгария, защото тя строи ограда по границата със Сърбия и въведе по-строги правила за миграцията на 1 август, заяви началникът на премиерския кабинет Янош Лазар. Повечето от влизащите в Унгария имигранти се насочват към по-богати дестинации в Европейския съюз като Германия или Швеция.

Кампанията има за цел също да прекъсне пътищата на организирания трафик на хора, които минават през Унгария към ЕС, каза Лазар, добавяйки, че правителството в Будапеща е заимствало идеята от подобна кампания, водена на Балканите от Германия. "Искаме да информираме имигрантите, че трафикантите на хора ще вземат парите им, най-вероятно без да могат да изпълнят обещанията си, ако идват към Унгария", заяви Лазар.

Решение за подробностите по кампанията ще се вземе на заседание на правителството идния вторник. Унгарска кампания с билбордове с послания като "ако идвате в Унгария, трябва да уважавате нашата култура", както и разпратеният въпросник до гласоподавателите, свързващ имиграцията с тероризма, бяха определени като ксенофобски от правозащитни организации. По-строгите правила за имиграцията, включително ускоряване на решенията за предоставяне на убежище и възможността за по-дългосрочно задържане, също бяха подложени на критика от правозащитници, според които те не спазват международните принципи за отношението към бежанците.

Планира се оградата, която се строи по 175-километровата граница със Сърбия, да бъде с височина 4 метра. Янош Лазар потвърди, че прерязването на телените заграждения с цел влизане в Унгария предстои да бъде криминализирано.

Последвайте канала на

БТА
1496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.26 | 06:20

2
БРАВО
Варна

2015.08.26 | 06:20

1
В България с нашите НПО-та и със чиновниците е невъзможно да се случи и 50 милиона бежанци да дойдат никой няма да каже нищо против това!

Добави коментар

Водещи новини