Рекорден брой граждани от ЕС дадоха своя глас за защита на природата

  • 13 август 2015 10:51

  • 1474
  • 0
Рекорден брой граждани от ЕС дадоха своя глас за защита на природата
© Getty Images

Почти половин милион хора призоваха Европейската комисия да спаси законите, свързани със защитата на природата в обществена консултация – брой, далеч по-голям от всеки друг, достигнат в историята на ЕС.

През май редица природозащитни организация стартираха кампанията „Природата в опасност!“ в отговор на предложението на Европейската Комисията за преценка, дали съществуващите закони, касаещи природата, трябва да бъдат променени. Кампанията, призовава за по-добро изпълнение и прилагане на съществуващите правила, определени от законите - известни като Директивите за птиците и за местообитанията.

Наред с почти половин милион граждани, над 120 екологични неправителствени организации, сред които и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), изпратиха ясно послание към европейските политици: законите на ЕС за природата не трябва да бъдат променяни.

Законите защитават над 1000 ключови видове и над 27 000 природни обекти в Европа. Те целят опазването на редица емблематични видове в Европа. В резултат на това ЕС сега е дом на най-голямата в света мрежа от защитени територии - Натура 2000, която обхваща почти една пета от земите на ЕС.

Научните доказателства сочат, че законите ефективно защитават ключови застрашени видове и застрашени местообитания, и допринасят за социално-икономическото развитие на местните общности и региони.

Паралелно с общественото допитване, което приключи в края на юли, Комисията се консултира с широк кръг от заинтересовани страни, включително национални органи, ползватели на земеделски земи, бизнеса и неправителствени екологични организации. По-голямата част от тях подкрепят директивите и насочват вниманието към необходимостта от по-доброто им прилагане и изпълнение и към нуждата от по-добро финансиране за природозащитни дейности. Много малко от заинтересованите лица поставят под въпрос директивите в сегашната им форма и искат преразглеждане на законите. Силна подкрепа за директивите, изразяват фирми от циментовата промишленост, операторите на електропреносната мрежа, биологичното земеделие и туризъм.

Официалният анализ на консултацията ще бъде публикуван през есента на 2015 г. Окончателно решение относно бъдещето на природозащитните закони се очаква до юни 2016 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини