75% от реколтата в Германия загина, заради рекордната суша

  • 12 август 2015 18:31

  • 3077
  • 5
75% от реколтата в Германия загина, заради рекордната суша
©

Невижданите суши в Германия почти унищожиха реколтата в някои региони на страната. Реките пресъхват, налага се корабоплаването да бъде намалено или дори спряно. Според експерти страшната жега и липсата на дъжд са симптоми на промените в климата.

От 50 години Германия не е преживявала суша като това лято.

Най-сериозно пострадала от продължаващата седмици жега е Бавария. Земеделците там се притесняват, че ще загубят половината и дори две трети от реколтата си. Най-много щети понасят производителите на царевица. Те ще имат загуби от близо 75% от реколтата, тъй като царевицата е спряла да расте от липсата на дъжд. Житните култури ще бъдат с 30 процента по-малко тази година, салатите дори с 50%.

Това може да струва поминъка на десетки фермери, опасяват се от Съюза на земеделците в страната, пише "24 часа".

Сушата предизвика и рекордни намаления на нивата на водата на корабоплавателните реки. Транспортът по Елба е спрян, тъй като на места реката е пресъхнала изцяло. Такъв феномен в иначе причиняващата редовно наводнения река германците не са регистрирали досега. Дунав на места е спаднал до 1,70 метра и се налага товарите и пътниците да преминават на сухопътен транспорт. Туристите, които почиват на круизи по Дунав, се превозват с рейсове, вместо с кораби. В участъци на реката в Пасау измира риба, за която кислородът вече е недостатъчен.

Ако жегата продължи, има голяма вероятност да се стигне и до режим на водата в най-засегнатите провинции, предупредиха експерти. В Хесен вече има липса на вода за напояване на животните и се налага питейната вода да бъде доставяна от други провинции. Според специалисти жегата е резултат от глобалното затопляне и тепърва предстоят такива поражения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3077 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ГГ

2015.09.01 | 11:25

5
E ми аз лично съм много доволен за всяко едно бедствие в Германия. Те забравиха какво причиниха на човечеството и пак са отворили хищническа паст. Само, че съдбата си знае работата!

2015.08.24 | 17:27

4
Велик е на дядо ми ,оная му работа !А ,че господ дава знак ,това е вярно ,но не само на германците ! Знака е за всички нас !
В е л и к и я

2015.08.13 | 23:03

3
Това е добре и навреме .. да се замислят сега дали да им дадат пак милиарди на търтеите .....Господ им дава знак .....

2015.08.13 | 23:03

2
Путин е виновен !
автомобили увредили тежко биосферната охрана

2015.08.13 | 15:56

1
Тия идиоти немците увреждат жестоко с включени фарове и режещи скенери през деня и ноща околната среда..направили са трагични пробиви v все по трудно удържани за биосферната охрана региони

Добави коментар

Водещи новини