Нова книга разбива стереотипите за германците

  • 10 август 2015 19:03

  • 2913
  • 0
Нова книга разбива стереотипите за германците
© Getty Images/Guliver

Автомобилите "Фолксваген", писателят от 18 век Йохан Волфганг фон Гьоте и канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се са начело на списъка с хора и неща, които германците асоциират най-силно със страната си според публикувана днес книга, предаде ДПА.

"Как ние германците функционираме" е сборник от резултати от онлайн социологически анкети на института за проучвания на пазара ЮГов /YouGov/. Те засягат стереотипите за германското общество и култура, в които вярват германците.

"Човек трябва да има нюансирана представа за германците", казва Холгер Гейслер, лицензиран психолог и редактор на книгата. "От една страна имаме дисциплинирана и пунктуална нация, която спазва реда", казва Гейслер. "Но 39 на сто от анкетираните са се возили в обществения транспорт без билет", отбелязва той.

Останалите германски национални символи в челната петорка са националният химн и германският футболен отбор. Нацисткият лидер Адолф Хитлер е на седмо място.

От септември 2014 г. до април тази година изследователите са направили над 80 онлайн проучвания, за да зададат въпроси на над 1000 германци за схващанията и начина им на мислене. Деветдесет и пет на сто от анкетираните са се самоопределили като "благонадеждни", но по-внимателен поглед към ежедневният им живот показва, че германците не са много последователни, противно на стереотипа.

Макар че германците показват като цяло засилваща се тенденция към вегетарианска и веганска диета, например, малцина от анкетираните са заявили, че напълно са се отказали от месо и риба. Само 6 на сто от участвалите в проучванията казват, че се хранят изцяло вегетариански, и само 2 на сто са се придържали към веганска диета.

Анкетираните се оказват също не много последователни, когато се стигне до спазването на някои правила. Седемдесет на сто от тях са заявили, че при пролука в трафика ще пресекат улицата на червен светофар, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини