ЕС призова своите членове да осигурят ресурси за справяне с притока на мигранти в Гърция и Унгария

  • 07 август 2015 16:42

  • 1496
  • 2
ЕС призова своите членове да осигурят ресурси за справяне с притока на мигранти в Гърция и Унгария
© Getty Images

Европейският съюз призова днес страните членки да изпълнят обещанията за предоставяне на самолети и други средства, за да може граничната служба на съюза да се справи с притока на мигранти в Гърция и Унгария, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лидерите на ЕС се ангажираха през април да увеличат трикратно бюджета на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (Фронтекс) и да й осигурят повече ресурси в момент, когато хиляди хора, бягащи от конфликти и бедност, се насочват към Европа в търсене на по-добър живот. Повече от 2000 мигранти са загинали от началото на годината при преминаване през Средиземно море.

"Ако не получим тези средства, това сериозно ще намали способността на Фронтекс да изпълнява своите операции", каза говорителката на ЕС за миграцията Наташа Берто. Много страни обещаха средства за краткосрочно употреба, но според Берто има нужда от повече самолети и техническа помощ за Гърция и Унгария.

Фронтекс заяви, че почти 50 000 мигранти са пристигнали миналия месец в ЕС през Гърция - за сравнение техният брой е бил 41 700 за цялата минала година. Това означава, че в момента Гърция е най-използваният пункт за влизане на мигранти в Европа, идващи главно от Сирия и Афганистан. А в Унгария от началото на годината са влезли хиляди хора по суша през Сърбия.

Последвайте канала на

1496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.09 | 15:09

2
решението е емигрантите да ходят в Америка, там място колко искаш, тук в Европа няма как да приберем всички от Африка...

2015.08.09 | 14:53

1
Решението е -Стрелба на месо

Добави коментар

Водещи новини