Париж: Ще изградим авангард на Еврозоната

  • 19 юли 2015 08:27

  • 2599
  • 2
Париж: Ще изградим авангард на Еврозоната
© gettyimages

Франция е готова да участва в една засилена организация на еврозоната и да състави заедно с други страни, които ще се решат на това, един авангард, заяви френският президент Франсоа Оланд в статия, публикувана във в. "Журнал дю диманш".

Статията е част от публикации по повод 90-ата годишнина от раждането на бившия президент на Европейската комисия Жак Делор. Еврозоната тази седмица съумя да препотвърди своето единство с Гърция. Качеството на френско-германските връзки допринесе доста за това. Европейското съзнание надделя, казва Оланд. Но ние не можем да спрем дотук. Предлагам да подемем идеята на Жак Делор за правителство на еврозоната и да прибавим към нея специфичен бюджет, както и парламент, за да се уверим в неговия демократичен контрол, казва Оланд.

Споделянето на една парична единица е нещо много повече от конвергенция. Това е избор, който 19 страни направиха, защото такъв беше техният интерес. Нито едно правителство от 15 години между впрочем не е поело отговорността да излезе от еврозоната, каза Оланд. Този избор приканва към една засилена организация и със страните, които ще решат това, Франция е готова да създаде авангард, каза Оланд.

Пред изданието самият Делор казва, че настоящата система в ЕС и еврозоната не може да бъде управлявана. "Това не може да продължава така. Трябва да пресъздадем този икономически и валутен съюз. Имаше дефект при изграждането му още в началото. Имаше и глупост и неспособност на еврозоната да се справи с този проблем", казва Делор. Според него сега било избегнато най-лошото, но Европа сега не е морална сила. "Трябва да се върне моралната мощ на Европа, която беше нейната сила в други периоди като например падането на Берлинската стена", казва Делор.

Последвайте канала на

БТА
2599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз казах

2015.07.20 | 10:43

2
И това ще рухне след като и ние влезем. Няма империя която да ни е завладявала и в последствие да не се е разпадала.
гошо

2015.07.20 | 10:21

1
Мръсните сатанисти се опитват да правят поредния райх заедно с франсетата.Франсетата за нищо не стават и пак ще се заемат да правят това в което са най-добри:МИНЕDИ.

Добави коментар

Водещи новини