Каталунците вече не искат да се отделят от Испания

  • 03 юли 2015 16:23

  • 1767
  • 0
Каталунците вече не искат да се отделят от Испания
© Getty Images/Guliver

Повечето от жителите на Каталуния биха гласували против независимост на областта от Испания. Това показват огласени днес резултатите от социологическо проучване на каталунските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Според изнесените от регионалния Център за изследване на общественото мнение данни 50 процента от потенциалните избиратели биха гласували против независимостта, а 42 процента биха я подкрепили. 5,8 процента от запитаните са отговорили, че не знаят, а 1,3 процента не са дали отговор. Проучването е проведено в периода 2-24 юни сред 2000 анкетирани при статистическа грешка в рамките на 2,7 процента.

При последното изследване на центъра от март противниците на независимостта бяха 48 процента, а подкрепящите я - 44 процента. Управляващата партия в областта "Конвергенция и съюз на Каталуния" се надява да използва регионалните избори на 27 септември като референдум в кампанията си за независимост.

Испанското правителство изключи варианта областта да се отдели. Каталуния, чиято столица е Барселона, произвежда една пета от брутния вътрешен продукт на Испания, който възлиза на 1,1 трилиона евро.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини