ЕК не насърчава, но няма да попречи за изграждането на огради по границата

  • 18 юни 2015 14:21

  • 993
  • 3
ЕК не насърчава, но няма да попречи за изграждането на огради по границата
© Getty Images/Guliver

ЕС не насърчава използването на огради по границите си. Неотдавна премахнахме оградите в Европа и не би трябвало да ги издигаме отново, заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто в отговор на въпроси, свързани с обявеното от Унгария намерение за издигането на защитна стена по границата със Сърбия заради бежанския приток.

Държавите от ЕС отговорят за управлението на своите граници и сами определят необходимите мерки за сигурността на външните граници на Общността. Всяка предприета мярка за гранична охрана и управление на бежанските потоци трябва да бъде в съответствие с общностното законодателство и международните задължения, включително по отношение на човешките права на мигрантите, добави Берто, цитирана от БТА.

Попитана какви са другите възможности, освен оградите, тя отговори, че съществуват "много средства за охрана на границите", но не разполага с изчерпателен списък на тези възможности. В отговор на въпрос какво ще последва за Унгария, Берто посочи, че не се предвиждат следващи стъпки, тъй като правилата за Шенген не разглеждат подхода с поставянето на огради.

ЕС прилага политиката да не бъдат отблъсквани от границите хора, които са в правото си да потърсят международна закрила. ЕС никога не е финансирал изградената по българо-турската граница ограда и България никога не е отправяла молба за получаването на европейско финансиране за това, заяви Берто в отговор на въпрос.

Тя добави, че Гърция и Испания са поискали европейско финансиране за техните погранични огради, но тези молби са били отхвърлени от комисията.

Последвайте канала на

993 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.20 | 09:44

2
Като не забранява - СТРОЙ ЯКА ОГРАДА! И стрелба на месо по амуджите!

2015.06.20 | 09:44

3
Нали Нар.Събрание гласува на правителството пари за оградата.Какво стана?Остана пак старото положение.Парите ги няма!Значи са се изпарили.
Велзевул

2015.06.20 | 09:44

1
. . .хора, които са в правото си да потърсят международна закрила - Имам два въпроса - 1. Това хора ли са, защото знаем, че хората се трудят и живеят от плодовете на труда си, а САМО животните лапат,лежат и се плодят? 2.Закрила ОТ КАКВО? Може би от задължението да работят?

Добави коментар

Водещи новини