Швеция обмисля закон срещу джихада

  • 18 юни 2015 07:21

  • 2024
  • 3
Швеция обмисля закон срещу джихада
©

Швеция обмисля да приеме закон, който забранява на гражданите й да се бият в редиците на джихадистки групировки като "Ислямска държава", обяви правителството, цитирано от Франс прес.

"Напълно недопустимо е шведски граждани да заминават при ИД, да финансират тази групировка или да се бият в редиците й", написаха министрите на правосъдието и на вътрешните работи Морган Йохансон и Андерс Югеман в статия във в. "Дагенс нюхетер".

Правителството обмисля да обяви извън закона бойното участие в организация, обявена за терористична от ООН или ЕС. "Тези, които живеят тук и избират да се присъединят към ИД, са съществена заплаха при завръщането си. Поставянето на това извън закона естествено не е единствената възможна превенция, но е важна част от всякаква антитерористична мярка", обясняват двамата министри.

Правителството се надява до няколко месеца да внесе проектозакон, който забранява пътуванията в чужбина с цел присъединяване към джихадистки групировки, организирането на подобни пътувания и финансиране на вербуването на кандидати за джихад, отбелязва БТА.

В поръчан от правителството доклад се препоръчва наказание от две години затвор за такива деяния. Според шведските служби за сигурност най-малко 150 шведи са отишли в Сирия или Ирак да се присъединят към терористични групировки, но е възможно този брой да е двойно по-висок.

Последвайте канала на

2024 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ГУРБЕТЧИЯ

2015.08.14 | 21:05

3
ЗНАЧИ ОЩЕ МНОГО ИЗРОДИ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ИД ЩОМ Е САМО 2 ГОДИНИ ЗАТВОР И ЕСТЕСТВЕНО ВЪТРЕ И ЕДИН ШАМАР НЯМА ДА ИМ УДАРЯТ !

2015.08.14 | 21:05

2
Ама турците, арабите и африканците и другите мюсюлмани, не са Ви шведски граждани, дори да са родени в Швеция - не го ли разбрахте? А напълнете си държавата с бежанци и чакайте да са шведски граждани! Чалмата си остава чалма!
8x8

2015.07.25 | 13:03

1
LIshavane ot grajdanstvo e nai efikasna merka.

Добави коментар

Водещи новини