Вътрешните министри от ЕС ще обсъдят квотния принцип за бежанците

  • 16 юни 2015 11:22

  • 754
  • 0
Вътрешните министри от ЕС ще обсъдят квотния принцип за бежанците
© Getty Images/Guliver

Италия ще предприеме едностранни мерки по бежанската криза, ако не бъде подпомогната от другите страни - членки на Европейския съюз (ЕС), заяви премиерът Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва след решението на Франция да върне обратно кандидати за убежище от границата си с Италия, което предизвика протести сред мигрантите.

Или става въпрос за европейски проблем, който ще решаваме заедно, или за проблем на Италия, защото Европа си затваря очите. В такъв случаи сме в състояние да се изправим срещу него сами. Казвам това с разочарованието на човек, който вярва, че Европа е общ дом на ценности, заяви Ренци.

Ренци призова Европа да подходи към бежанския натиск колективно. Ако това не стане, Италия ще прибегне до план "Б", който предвижда даване на бежанците на статут на постоянно живеещи в страната и ще им позволи да пътуват свободно из цяла Европа, предаде БНР.

Френската страна мотивира решението си да връща обратно кандидатите за убежище от границата с Италия с европейските разпоредби, но италианското правителство смята, че при рекордния бежански поток тези правила са неприложими.

Днес вътрешните министри от ЕС ще обсъждат системата за разпределение на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция на квотен принцип. Мярката беше предложена от Европейската комисия в отговор на кризата с приток на африкански имигранти през Средиземно море.

Еврокомисията иска да принуди европейските страни солидарно да поемат бремето на миграционния натиск, след като през април край Италия се издавиха 800 човека във водите на Средиземно море.

Идеята е да се разселят на задължителен принцип 40 хиляди сирийски и еритрейски кандидати за убежище, вече пристигнали в Италия и Гърция. Още 20 хиляди трябва да бъдат приети на доброволни начала отново чрез квоти.

Великобритания, Дания и Ирландия няма да участват, защото се ползват с изключение от правилата на Шенген. Останалите 25 страни трябва да гласуват предложението с квалифицирано мнозинство на вътрешните министри.

Формулата, която изчислява кой колко бежанци да приеме, беше критикувана от Франция, Германия и Испания, които заедно с източноевропейците могат да провалят гласуването. Критериите са по брой население, брой молби за убежище през последните 2 години, БВП и ръст на безработицата. Според тях България би трябвало да приюти 572 бежанци от Италия и Гърция, а по дългосрочната схема за доброволен прием – още 216 души извън Европа, посочени от агенцията на ООН по бежанците. Правителството обяви, че ще настоява за по-малко, като Брюксел вземе предвид географското ни положение като външна граница, подложена на миграционен натиск от Турция.

Еврокомисията няма намерение да променя плана си, беше категоричен говорителят Маргаритис Схинас. Ще защитаваме предложението си до последната дума. Има спешна криза съвсем близо до нас в Средиземно море, заяви той.

Ако днес няма гласуване, въпросът ще се отнесе за политически напътствия към лидерите на Евросъюза в края на месеца. Това означава, че кризисният план на практика няма да заработи в началото на лятото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини