Папата каза на Путин, че са необходими "искрени" усилия за мир в Украйна (видео+снимки)

  • 11 юни 2015 07:05

  • 2404
  • 5
Папата каза на Путин, че са необходими "искрени" усилия за мир в Украйна (видео+снимки)
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прие в сряда на аудиенция във Ватикана руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и го призова да се ангажира с "искрено и голямо усилие" за постигане на мир в Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Броени часове преди това Съединените щати призоваха Римокатолическата църква да разкритикува по-твърдо намесата на Русия в конфликта в Украйна, а говорителят на Кремъл окачестви американския призив като "неприемлив" опит за намеса в суверенитета на други държави. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март оплака загиналите в Украйна и призова всички страни да спазват крехкото примирие, но публично не хвърли никаква вина върху Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Според агенцията това е бил очевиден опит на Ватикана да не разстройва деликатните си и често трудни отношения с Православната църква в Русия, където католиците са малко на брой. По време на няколкото минути, през които Путин и Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се поздравяваха и се изпращаха преди и след 50-минутната среща при закрити врата, не се спомена за някаква вина във връзка с Украйна, отбелязва АП. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че разговорите между двамата са били съсредоточени върху конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия изток, където папата се тревожи за съдбата на християнското малцинство.

Путин пристигна за аудиенцията при папата със закъснение от един час и 20 минути, след като кацна в Рим от Милано, където сутринта посети руския павилион на Световното изложение и се срещна с италианския премиер Матео Ренци. Въпреки забавянето, което е рядко нарушение на протокола, Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март поздрави Путин на немски - език, който руският президент знае добре от работата си в тайните служби, отбелязва АП. Според Ройтерс папата е бил резервиран и подчертано официален при посрещането, а тонът на изявлението на Ватикана след срещата подсказвал, че Франциск е бил безцеремонен с Путин при закрити врата.

Думата "сърдечен", която присъства в почти всички изявления на Ватикана за разговори на папата със световен лидер, не се появиха вчера, посочва Ройтерс. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че папата е подчертал необходимостта от постигане на мир в Украйна чрез диалог и прилагане на споразуменията от Минск. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март също така е призовал за осигуряване на достъп за хуманитарната помощ. Както постъпва и с други високопоставени гости, папата е подарил на Путин медальон с "ангела на мира", за който казал на руския президент, че "печели всички войни и пробужда солидарност сред хората". Путин подари на папата изображение, украсено със златни нишки, на църква, която е била унищожена по време на съветската епоха и по-късно реконструирана.

В края на деня Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се срещна със своя стар приятел - бившия италиански премиер Силвио Берлускони, съобщава АП. Берлускони прегърна Путин и му даде две големи бутилки с неизвестно съдържание при срещата им на главното летище в Рим, посочва агенцията.

Галерия със снимки вижте тук

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2404 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
someone

2015.07.21 | 13:16

5
тоя пък какво се изказва Украйна е православна държава.
2+

2015.06.12 | 02:42

4
Тоя да си гледа масоните в двора и да не се занимава с несвойствени дейности :!:
БЪЛГАРИЯ Е НА ПУТИН

2015.06.12 | 02:42

3
ОХ КАК ТЕ ОБИЧАМ ДРУГАРЮ ПУТИН ЗА ТЕБ БИХ ПОДПАЛИЛ И СОФИЯ ЗА ДА ДОЙДАТ ТВОИТЕ ТАНКОВЕ
гост

2015.06.11 | 20:54

2
да ти кажат в очите че си лъжец и трябва да си искрен,не е лесно

2015.06.11 | 20:54

1
за днешно време ,, искренност ,, не е на мода . някой познава ли един искрен човек ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини