Руска медия: Италия има симпатии към нас

  • 10 юни 2015 09:23

  • 1529
  • 8
Руска медия: Италия има симпатии към нас
© gettyimages

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се очаква да обсъди днес в Милано с италианския премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва широк кръг от въпроси, засягащи двустранното сътрудничество - най-вече в търговско-икономическата и енергийната сфера, също и актуални международни проблеми. След това лидерът на Русия ще разговаря в Рим с президента на Италия Серджо Матарела - това ще бъде първата им среща, пише "Росийская газета".

Напоследък Путин рядко прави посещения в далечни страни и особено в Европа, отбелязва "Московский комсомолец". Вестникът припомня последните визити на руския президент в европейски държави - Сърбия, Италия и Унгария, като изтъква, че "този график естествено не е случаен. Всички изброени страни, макар в различна степен, все пак симпатизират на Русия", пояснява изданието.

В коментар за твърдата риторика на държавните лидери от Г-7 на срещата им тези дни в Бавария прессекретарят на Путин Дмитрий Песков специално посочи "нюанси в подходите сред участниците" във форума, напомня всекидневникът и го цитира: "Някои представители споменават, че е необходим диалог с Русия и е невъзможно да се решават сериозни проблеми без такъв диалог". "Някои представители" естествено означава на първо място Италия. А думите на Песков са буквален цитат от словото на италианския външен министър Паоло Джентилони, посетил Москва миналата седмица. През последните месеци двустранните контакти по външнополитическа линия, в икономиката и културата се активизират, пише "Московский комсомолец", като се позовава на Юрий Ушаков, помощник на руския президент.

Вестникът изброява неотдавнашни и предстоящи взаимни посещения. Италиански политици настояват, че разликата в позициите относно конфликта в Украйна не бива да предизвика замразяване на отношенията между Русия и Европа и да спре икономическото сътрудничество. Заради санкциите стокообменът между двете страни намаля миналата година с 10 на сто, а през първото тримесечие на 2015 г. - с 25 процента. Според собствените им оценки италианските бизнесмени са изгубили над 1,4 млрд. долара и открито се обявяват против продължаване на санкционния режим.

Освен това, Рим приканва да не бъдат забравяни ролята и помощта на Русия в уреждането на международни кризи, включително тази в Сирия. Курсът към "лош мир" вместо "добра война" с Кремъл дейно се подкрепя от бившите италиански премиери Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 и Романо Проди, добавя изданието.

Вестниците цитират източници от руските властови структури, които допускат, че по време на визитата Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 ще има среща и с Берлускони. Става дума за частна среща, подчертава Песков, цитиран в "Комерсант". Домакинът ще почерпи руския президент с пармезан и други деликатеси, забранени за внос в Русия в отговор на западните санкции, подмята "Московский комсомолец".

Следобед Путин ще посети Ватикана и за втори път ще се срещне с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, с когото разговаря през ноември 2013 г., напомня руският печат. "Ще бъдат обсъдени двустранните отношения, актуални международни проблеми, по-специално ситуацията в Украйна с акцент върху междуконфесионалните отношения и дейността на украинските католици. Естествено, ще бъде засегнато положението на християните в Близкия изток и необходимостта от защита на техните интереси", цитира "Росийская газета" президентския помощник Юрий Ушаков. Той предполага че Путин и Франциск ще обсъдят и евентуални контакти в бъдеще. "Не зная дали ще стане въпрос за посещение на папата в Москва, защото въпросът засяга не само междудържавните, но и църковните отношения", казва Ушаков.

Исторически погледнато, Москва с претенциите си да бъде център на православието и Светият престол са били в твърде сложни отношения, но днес позициите им са близки като никога досега, пише "Лента". Руският лидер и понтификът се ръководят от доста сходни политически и идеологически ориентири - това прави предстоящата им среща интересна и важна и за двамата, допълва електронният вестник. Визитата на Путин във Ватикана ще стане пробен камък за потенциала на бъдещия диалог между Москва и Светия престол, твърди италианският аналитик Марко Ди Лидо, чиято статия помества "Лента".

И Путин, и Франциск се обявяват против ислямския фундаментализъм, смятат го за терористична идеология. Колкото до диалога с Иран, и Русия, и Ватикана са абсолютно убедени, че Техеран трябва да се върне в центъра на близкоизточния политически живот и постепенно да се вдигне международният бойкот, чийто инициатор бяха САЩ, посочва експертът. Украйна винаги е била ябълка на раздора между Ватикана и Москва, главно заради противоречията между Украинската униатска и Руската православна църква, напомня той. На днешната среща според него "неминуемо ще се говори и за украинската криза, и за вятъра на нова студена война, който духа днес в Европа".

Колкото до събитията в Донбас и отделянето на Крим от Украйна, Ватикана следва изключително предпазлив дипломатически курс - постоянно призовава за мир и същевременно упреква Запада и Русия, че не са способни да поведат конструктивен диалог. Доста уверено можем да предположим, че на днешната среща Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще прикани президента на Русия да направи всичко възможно, за да се намали напрежението и да се гарантира спазване на духа и буквата на вторите Мински споразумения, пише Марко Ди Лидо.

Последвайте канала на

БТА
1529 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.06.11 | 16:05

8
С РУСИЯ бяхме 32 - ри в света ! Със САЩ и европедерасите от ЕС сме вече 75 -и , продължаваме надолу и България е пред гибел ! САМО АТАКА , вън от ЕС и НАТО и ДРУЖБА с РУСИЯ НАВЕКИ !

2015.06.11 | 16:05

7
Благодарение на РУСИЯ има държава БЪЛГАРИЯ от 1878 година !!!!!! Иначе сега щяме да сме с потури , жените ни с фереджета , обрязани мюсулмани , говорещи ТУРСКИ език !
БГ ПАТРИОТ

2015.06.10 | 21:10

3
KAK СЕ МОЛЯ ГОСПОДАРЯ ПУТИН ДА НАВЛЕЗЕ С ТАНКОВЕТЕ ТУК И ДА ОТВОРИ НЯКОЛКО ГУЛАГА КЪДЕТО ЩЕ УМРАТ МИЛИОНИ ГНУСНИ ТВАРИ ПРЕДАЛИ БОЛШЕВИШКАТА ИДЕЯ СЛАВА РОССИИ

2015.06.11 | 16:05

6
абе требва ядреното оръжие за такива руски предатели
LZ

2015.06.11 | 10:14

5
България също има симпатии към Русия , но от разстояние , в никакъв случай нов болшевишки чатал и не дай си боже да ни " освобождават" по руски !! Не сме забравили последното "освобождаване", когато 45 год забравиха да си отидат и изостанахме от света със 145 год !!

2015.06.10 | 20:13

2
в ЕС и в НАТО сме и пак сме като преди 50г, май още ни влияе тази Русия а...

2015.06.10 | 20:13

1
пич, я помисли малко, дали Русия ни е повлияла на политиката и ли ние сме си такива заспали, сега като не ни влияе, защо не се оправяме, я обясни като толкова разбираш...
Ами

2015.06.10 | 21:26

4
То и България има симпатии към Русия, дори много повече отколкото в Италия, ама продажните медии не дават гък да се чуе по този въпрос.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини