В петък е Денят без асансьори

  • 04 юни 2015 16:17

  • 1745
  • 2
В петък е Денят без асансьори
©

Петък, 5 юни е Европейският Ден без асансьори (No Elevators Day). Идеята е да се затворят символично част от асансьорите и ескалаторите в обществени и частни сгради, за да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността.

Организаторите твърдят, че навсякъде, където ще се призовава за по-здравословен достъп до горните етажи, ще има достъп до съораженията (асансьори и/или ескалатори) за хора със специални потребности или такива, които не желаят да се включат в инициативата.

Събитието е част от най-голямата обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE, която у нас се провежда под надслов „Да раздвижим България" и се координира от Сдружението "BG Бъди активен".

В деня без асансьори до този момент са включени 17 държави, 50 града и над 180 общински, корпоративни и частни сгради. Дейностите започнаха в Брюксел, където европейският организатор ISCA (International Sport and Culture Organization) снима филм пред асансьорите на Европейския парламент с участието на няколко депутата.

На пети юни активисти от ISCA ще изкачат пеш известната кула Atomium в Брюксел.

Инициативата No Elevators Day ще бъде подкрепена и от Латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и от Белгийското финансово министерство.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1745 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
анонимен

2015.06.04 | 21:14

2
петък е международен ден на ДЕНЯ ПЕТЪК .КАЗАНО ПО ПРОСТО ДЕН НА МАЙСТОРА ,ПАЗАРЕН ДЕН И Т.Н
vvf

2015.06.04 | 17:57

1
Po golema glupost ne moje da izmislat .

Добави коментар

Водещи новини